galéria megtekintése

Kevesebb Európát?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Kövér László szerint az Európai Unió nem érték, hanem csupán materiális érdekközösség, amelyben mi csak az uniós támogatások miatt vagyunk jelen. Egyetlen mondatba nehéz lenne ennél több önellentmondást belezsúfolni.

Élő tapasztalatunk van arról, hogy hogyan funkcionál egy közös értékek nélküli, önérdekvezérelt együttműködés: a KGST

Nincs még egy tagállam Magyarországon kívül, amelyik ennyiszer kérdőjelezte volna meg az EU fundamentális értékeit – az alapjogszűkítés konkrét tilalmától a média- vagy a vallásszabadságig –, ráadásul nonszensz a közös értékek összetartó erejét számon kérni egy csoporttól, amelynek csak anyagi érdekből, kitartottként maradunk a tagjai. De: a kormányoldal vezető politikusai közül még senki nem foglalta össze ilyen őszintén a Fidesz Európa-politikáját.

 

Az „adj pénzt, de ne szólj bele semmibe” filozófia a jobboldali kemény mag számára kedves, ám hogy országstratégiának beválik-e, azon – ha máskor nem, hát most, az EP-kampányban – el kell gondolkodni.

Például annak kapcsán, hogy mi a közelmúltban valóban éltünk egy olyan gazdasági szisztémában – KGST volt a neve –, amelynek az értékeit társadalmi és egyéni szinten sem osztottuk, ám a lehetőségeit igyekeztünk kihasználni.

Élő tapasztalatunk van arról, hogy hogyan funkcionál egy közös értékek nélküli, önérdekvezérelt együttműködés (erre utalt a korabeli viccben szereplő KGST-címer is: vörös mezőben hét sovány tehén feji egymást).

Meg arról, hogy minél mélyebben szervült valamelyik állam abba a rendszerbe, annál kiszolgáltatottabbá vált – mi pedig annak köszönhettük a relatív jólétünket (vö. legvidámabb barakk), hogy gazdasági és ideológiai értelemben is a perifériára húzódtunk, például a vegyes gazdaság megtűrésével, vagy a relatív, de mondjuk az NDK-ból nézve abszolút kulturális szabadsággal.

Mai hatalmasaink szeretik az EU-t is KGST-nek láttatni, elfeledkezve arról, hogy az utóbbiba önként, népszavazás nyomán, példátlanul magas lakossági támogatottsággal léptünk be. Arról sem vesznek tudomást, hogy az európai gazdasági együttműködés a KGST-nek éppen a fordítottja – abban az értelemben mindenképpen, hogy itt az igazán vidám barakkok mindig centrumban vannak (nem feltétlenül földrajzilag, mint Finnország története is mutatja), és az új tagok közül is mindig azok a legsikeresebbek, akik az értékek és gazdasági együttműködés terén is mérlegelés nélkül középre tartanak – lásd például korábban Szlovéniát, vagy jelenleg Észtországot.

Olyan ország viszont egy sem akad, amely sikeres felzárkózást tudott volna produkálni a „kevesebb Európa” koncepció mentén. Hogy hova vezet, ha valaki tudatosan negligálja az értékeket és az integráció játékszabályait, azt a tagállami létet évtizedek óta imitáló Görögország példája mutatja: ez az a perspektíva, amelyet Kövér úrék programja kínál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.