galéria megtekintése

Kettő, az pont nulla

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Most, hogy Lázár János kidobolta a bürokráciacsökkentő csomag második fejezetét, fellélegezhetünk. Az Államreform 2 arra hivatott, hogy „kevesebb hülye szabály legyen”, vagyis tudhatjuk: a kormány a legádázabb ellenséggel is szembenéz. A rezsidémon ehhez képest kismiska, a bankok elszámoltatása könnyű séta a parkban. Az árakat a Fidesznek egy év volt letörni, a bankokat három, de a bürokratákkal még sok a baj. Beleszivárognak a résekbe, hülye szabályokkal töltik ki, s repesztik a gránitot. Egy csomag ehhez kevés.

Az Államreform 1 persze sikeres volt, de lássuk be: így egy uniós támogatási programot hívtak (Államreform Operatív Program, vagyis ÁROP volt a becsületes neve), amelyben a legfontosabb cél az volt, hogy minél több lóvét lehessen az uniótól elszippantani. Ezt pedig akkor lehet megtenni (főként, ha olyan remek projektekről van szó, mint például az „ÁROP – 1.A.1 – előkészítési tevékenységek támogatása a folyamatok felülvizsgálata és szervezetfejlesztés érdekében”), ha megfelelünk az uniós elvárásoknak, gyártjuk a papírokat, beállunk a sorba: szemszám, pirburg, párkáp.

Reformban is van gyakorlatunk, az átkos negyven után még vagy húszévnyi – Gyurcsányék például külön Államreform Bizottságot is létrehoztak: az apparátus a bürokrácia csökkentését is csak új szabályok alkotásával tudja elképzelni. Az adóbevallás is csak akkor söralátét, ha a hatóság végzi el a munkát: nem a szabály és a bevallás lett egyszerűbb, csak több állami alkalmazottat vettek fel, akiknek az a dolguk, hogy helyettünk megtanulják alkalmazni azokat.

 

Nincs pardon: nálunk az állami alkalmazottak száma konstans, 750 és 800 ezer között mozog – feeel, le, mint Pom Pom az ágon –, attól függően, hogy éppen van-e kiszervezés, megszorítás és valami politikai program vagy nincs.

Így nem kell csodálkozni azon sem, ha a nemzetközi pénzvilág nem tartja Magyarországot a befektetési szempontból éppen ajánlott kategóriában. Drágán működik az állam, és nem túl hatékonyan – a demográfiai folyamatok (vagyis, hogy túl sok nyugdíjas lesz nagyon kevés munkavállalóra) mellett ez jelenti az egyik legnagyobb kockázatot. A nyugdíjkiadások mellett ma az állandóan újratermelődő és szűnni nem akaró apparátus a kockázat, amely nemcsak a magas adókat szüli (mert drága), de önmaga igazolására gyártja, termeli a szabályokat, központosít, kiszervez, átalakít és bizottságokat gyárt.

Tény, hogy szépek most a növekedési számok, de az se véletlen, hogy a nemzetközi hitelminősítők tündérmesének tartják a magyar csodát. Hiányoznak az alapok – és ilyenkor már nem tud meggyőző lenni egyetlen újragombolt program sem.

Zárva az út. Nincs más esély, mint egy alapos átszervezés, különben valamikor ráfaragunk. Gond, hogy a szükséges intézkedések haszna később jelentkezik, míg a politikai ár nem éppen utólag fizetendő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.