galéria megtekintése

Kettétört ország

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Egyik oldalról impozáns gazdasági növekedésről számol be a kormány, s előrejelzései is hasonlók, másik oldalról dermesztő adatok látnak napvilágot a szegénységről. Egyik adatsor valóságtartalmában sincs okunk kételkedni. Hogyan lehetséges ez? A választ el lehet intézni annyival, hogy folytatódik az ország kettészakadása, ám a probléma nem ennyire egyszerű. Néhány hónapja látványos körte alakú ábrán mutatták be a magyar lakosság társadalmi és szociális összetételét. E szerint a lakosság kétharmada vagy rossz, esetleg kilátástalan helyzetben van, vagy minden erejével azért küzd, hogy a felszínen tudjon maradni. Ezt fejezik ki a szegénységet taglaló, nyomasztó statisztikák is.

De akkor mi végre a gazdasági növekedés? Ehhez érdemes áttekinteni a gazdaság szerkezetét. A Magyarországon működő cégek 90 százaléka teljesen esélytelen komolyabb növekedésre, nincs bennük ehhez megfelelő potenciál. Sarki boltok, kis autójavítók, virágosok, pékek... Valahogy megél belőlük a család, de ennyi. Legfeljebb egy alkalmazottal. Többet úgy 30-40 ezer cég foglalkoztat, ám az ötvenfősnél nagyobb társaságok száma ennél sokkal kevesebb. Igazi vállalat alig van, számuk nem éri el az ezret.

S ez az ezer cég fizeti be az összes vállalati adó majdnem felét. Jelentőségük a GDP alakulásában hatalmas. Az autógyárak időszaki leállásai például mélyen behorpasztják az ipari termelési görbéket. Egy vállrándításuk is meglátszik a makrogazdasági számokon. Ezen az tudna változtatni, ha a többi életképes társaság szépen fel tudna zárkózni, ha újabb szereplők jelennének meg. Jelenleg azonban nem ez látszik. A tőke épp ellenkezőleg, elhagyja az országot, emellett több nagy cég is régiós szűkítést jelentett be, ami szinte ugyanezt jelenti.

 

A következmény az lehet, hogy a korábbi nagyok úgy működnek majd itt, mintha egy holdbázison lennének: a környezettől függetlenül teljesítenek, exportra termelnek, nem számít, mi van körülöttük. Velük együtt, az oldalvizükön még mehetnek páran. Hogy ez történik, azt mutatja a versenyszférában a bérnövekedés és a gyenge, de tapintható létszámbővülés. Ám a lakosság zöme ebből nem lát sokat, sőt. A felső harmad biztosítja majd a fogyasztás bővülését, utazik, osztja az észt vagy szörnyülködik.

És a többi? Nem éhezők járják majd az utcákat tömegével, de a lakosság derékhada, a körtében bemutatott kétharmad könnyen lehet, hogy alacsonyabb szintre lesz kénytelen berendezkedni. Ennek jele, hogy szerte Budapesten sorra nyílnak a használtruha-boltok. Mert ideális körülmények között ilyen hálózatra nincs nagy szükség, és a tévében sem kell hirdetni, mert a célközönség nem olyan jelentős.

A lakosság most azonban nem tud új ruhára költeni, angolok megunt gönceit veszi fel. Nem tud moziba, színházba járni, marad otthon, és nézi a tévét. Ahol a Való Világban láthatja a prostituált vagy féleszű szereplőket, akik olyan életet mímelnek, ami a nézőnek annyira távoli, hogy még azt sem tudja mondani rá: értelmetlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.