galéria megtekintése

Két választásunk van

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.


Tóth Levente
Népszabadság

Fel kell kötnie a gatyáját annak, aki kampányidőszakban újságot akar írni, tévéműsort akar készíteni. A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntései nyomán ugyanis csak az a kérdés, hogy kit hányszor dobnak fel az NVB-nél, az elmarasztalás borítékolható. Ha azzal bíznának meg, hogy az e döntésekben jogsértőnek ítélt sajtómegjelenések alapján készítsek beadványokat az NVB-nek, érdemes lenne jogász közmunkások alkalmazását javasolnom, hogy elláthassam a napról napra, sőt óráról órára rám szakadó feladatot.

Mert az NVB és a Kúria elmarasztaló döntéseiből következő elvárásoknak folyamatosan egyetlen sajtótermék sem tud megfelelni, legfeljebb ha nem csinál semmit. Mert nem tudja a dolgát úgy tenni, hogy előbb-utóbb (de inkább előbb) bele ne ütközne a választási törvény esélyegyenlőséget megkövetelő szabályába. Mi például az ATV-vel nem szervezhetünk olyan választási vitát, amelyben mellőzzük a Jobbik képviselőjét.

Ha a választási törvényből ezek a döntések következnek, akkor rossz a törvény. Nemcsak a sajtó, hanem a választók számára is, akik kénytelenek lesznek olyan médiából tájékozódni a választások idején, amely a jogi pofonoktól félve korlátozza önmagát, témaválasztási, -feldolgozási és a szerkesztési szabadságáról lemondva egyencikkeket ír egyenfelületeken, nehogy az esélyegyenlőség megsértésének bűnébe essen.

 

Nem tudok arról, hogy a jogszabály megalkotóit ez a szándék vezérelte volna, ezt legalábbis sohasem deklarálták, a következmény mégis ez lett. Most hüledezve nézhetik egymás elmarasztalását a konkurens sajtótermékek, és drukkolhatnak, hogy őket ne citálják az NVB elé. Pontosan tudják ugyanis, hogy azért, amiért éppen a másikat marasztalták el, őket is elmeszelhetik szinte bármikor. Csak az a kérdés, rászánja-e valaki az időt a beadvány megírására.

Nem kell mondanom, hogy a hatályos médiatörvénnyel van elég bajunk, de az előírásai még így is sokkal alkalmasabbak arra, hogy a média működését megfelelően szabályozzák akár kampányidőszakban is, mint a választási törvény sajtóra húzott értelmezései. Ha a választási törvény előírásaiból az elmúlt napokban meghozott jogerős döntések következnek, akkor az ezt megalapozó passzusok sértik a szólás és véleménynyilvánítás mindenki számára garantált alkotmányos jogát.

A sajtó választhat: vagy hallgat inkább, és megpróbál elevickélni e szabályok között, vagy végigviszi a kérdést a rendelkezésére álló összes jogi fórumon. Előbbivel tevékenysége (ön)korlátozását veszi tudomásul anélkül, hogy az elmarasztalással és bírságolással való folyamatos fenyegetettség elhárulna a feje fölül. Utóbbival pedig azt kockáztatja, hogy végül majd kiderül: nagyon is alkotmányos ez így. Ebben az esetben van csak igazán nagy baj ezzel a legújabb magyar demokráciával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.