galéria megtekintése

Két ökölcsapás

7 komment


Rab László

Ha valaki fideszes országgyűlési képviselő, és agyba-főbe veri az élettársát, 420 ezer forintos büntetéssel megúszhatja az egészet. Még polgármester is maradhat, mert az asszony arcát szilánkosra verni nem olyan nagy bűn. A pénz számolva, az asszony verve jó, tartja a pazar magyar mondás, aminek a Kecskeméti Járásbíróság dísztermében szerdán megvolt az aktualitása. Azon a három évvel ezelőtti hajnalon Balogh József kétszer sújtott le párjára, akit végül műteni kellett emiatt. Később a hölgy megbocsátott. Van ez így. A bíróság az ütéseket egyenként 210 ezerre taksálta. Ezt kívülálló, laikus, mint magam is vagyok, ne értékelje.

A bírónő indoklása más. Negyven percig tartott, és az is szerepelt benne, hogy a régi vagy a mostani büntető törvénykönyv alapján kell-e a bűnöst elítélni. Vártam, hogy az indoklásban előkerül a társadalmi veszélyesség kérdése, elvégre mégsem egy a társadalom perifériáján vegetáló ember ült a vádlottak padján, hanem egy régi honatya, akit a verést követően a fülöpháziak nagy többséggel újraválasztottak polgármesternek. Amíg hallgattam a bírót, eszembe jutottak A Város Mindenkié csoport aktivistái, akiket egy kilakoltatás akadályozása után ültettek a vádlottak pad­jára. Az ő bírójuk komoly jogfilozófiai előadást tartott a tett társadalmi veszélyességéről.

Kecskeméten nem került szóba, hogy amit a képviselő Balogh tett, az erkölcsi üzenetével másokra kártékony, veszélyes volna. A bíróság szakszerűen megállapította, hogy testi sérüléssel járó bűncselekmény történt, melyet megelőzően a képviselő úr 1. tök részegen autózott haza hajnalban a lagziból, 2. a komondoros hazugsággal szórakoztatta magát és a nyilvánosságot, amikor az ügy kipattant, majd 3. véresre verte azt a nőt, akivel együtt él. Emiatt kapott egy kis büntetést, de arról nem esett szó, hogy amit tett, ­erkölcsileg mélységesen elfogadhatatlan.

 

A bírónő megjegyezte, hogy az ítéletnek tartalmaznia kell a társadalom értékítéletét is. Ha viszont ez így van, és miért ne lenne így, akkor kérdéses, hogy vajon a társadalom is úgy ­gondolja-e, hogy élettársunk súlyos bántalmazását sima pénzbírsággal meg lehet úszni. Ha a társadalom jelentős része csalódottan fogadta, hogy a vörösiszap-perben nem találtak konkrét felelőst, akkor most is hiányérzete lehet. Nem azért, mert Balogh nem kapott felfüggesztett börtönbüntetést, hanem azért, mert nem szembesítették azzal, hogy mire esküdött fel, amikor a parlamentbe ment.

Nem indokolt és nem szükséges, mondta többször a bírónő, és arról próbált bennünket meggyőzni, hogy a pénzbüntetés a legsúlyosabb büntetés, mert az nem feltételes, miként a kilátásba helyezett szabadságvesztés, sokkal valóságosabb, hiszen a pénzt meg kell fizetni. Biztos így van, nincs okunk ebben kételkedni. Mégis ott bujkál bennünk a kisördög. Minden aljas verekedő ügyében ennyire szofisztikált a magyar igazságszolgáltatás?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.