galéria megtekintése

Két nullánk

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 22. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

Magyarország az egyetlen a huszonnyolc uniós tagállam közül, amely nem fogad be menedékkérőket sem az EU területén kívüli, sem a görögországi és olaszországi menekülttáborokból.

Két nulla. Ez mutatja a magyar kormány vállalását a tagországok önkéntes hozzájárulását bemutató táblázatban. „Elgondolkodtató, hogy milyen képet közvetít magáról Magyarország a külvilág felé” – mondta az uniós kormányokat tömörítő tanács soros elnöke, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, amikor beszámolt több mint ötvenezer eritreai, iraki és szíriai menekült EU-n belüli befogadásáról kötött megállapodásról. A tagállami hozzájárulásokat jelző számok között van „bátorító, enyhén csalódást keltő és kínos” – tette hozzá. Aki végignézett a táblázaton, láthatta, hogy ez utóbbi jelző kire vonatkozhatott.

Bár nulla-nullát – rajtunk kívül – egyetlen ország sem produkált, többen keltettek csalódást, mint ahányan bátorító jelzéseket küldtek együttérzésük kifejezéseként. A huszonnyolc államból öten teljesítették a brüsszeli kvótát, vagyis annyi menedékkérő befogadására tettek ígéretet a következő két évben, mint ahányat az Európai Bizottság javaslata megjelölt számukra. További négy ország – Ausztria, Belgium, Írország és az Egyesült Királyság – egyenesen több bevándorlónak nyit ajtót, mint ahányra a brüsszeli testület felkérte. Ausztria például, amely a friss menekültáradat egyik célországa, az elvárt 1657-ről 1900-ra emelte a kvótáját; igaz, hogy Görögországból és Olaszországból nem vesz át egyetlen bevándorlót sem.

 

A többség azonban mérsékelten vagy jelentősen alulmúlta a tőle (objektív mutatók alapján) elvárt teljesítményt. Az eredetileg tervezett 60 ezerről így csökkent 55 ezer alá a biztos befogadásra esélyes menedékkérők száma. Az EU-n kívüli Norvégia, Izland és Svájc önkéntes hozzájárulása nélkül alig haladná meg az 50 ezret.

Az uniós döntéshozókban él a remény, hogy a tagállamok ez év végéig bepótolják az elmaradásaikat. De a kvóták körüli huzavona nem sok jót ígér. A bevándorlók „szétosztása”, ráadásul az eredetileg javasolt kötelező jelleggel, nem aratott osztatlan sikert az uniós fővárosokban. A szegényebb tagállamok korlátozott lehetőségeikre, a tehetősebbek aránytalanul nagy áldozatvállalásaikra hivatkozva utasítják el a Brüsszelből vezényelt tehermegosztást. Miközben mindenki jogos vagy annak vélt kifogásait hangoztatja és a másikra mutogat, kiderül, hogy a világ leggazdagabb régiójában, az 500 milliós Európai Unióban nincs hely 60 ezer, háború elől menekülő, az életét mentő ember számára.

Kevés tagállam lehet büszke a felajánlásaira. Nem remekelt a kapkodni kényszerülő uniós döntéshozatal sem. De mégiscsak kiszenvedtek magukból egy többé-kevésbé vállalható kompromisszumot. Csak Magyarország utasította el a szolidaritás legcsekélyebb megnyilvánulását is, tán azt gondolva, elég az nekünk, hogy tízezrek átszaladnak rajtunk.

Ez nem a mi képünk – üzenjük Asselborn miniszternek. Hanem a magyar kormányé. A nulla-nulláé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.