galéria megtekintése

Két fecske

Hitler birodalmát földi paradicsomnak állította be Facebook-oldalán Milan Mazurek, az újnáci Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) parlamenti képviselője. A rendőrség szerint pusztán a szólásszabadság jogával élt. Mindhiába érveltek emberjogi aktivisták a bejegyzés gyűlöletkeltő hatásával, azzal, hogy a kommentelők az antiszemita megnyilvánulásoktól a romákat és a muszlimokat gyalázó szitkozódásokig, végül a gázkamrák emlegetéséig jutottak.

Ez a történet nem egyedi. Egyelőre Szlovákiában sem tudnak mit kezdeni az internet, a közösségi oldalak és a blogtömkeleg szennyével. A törvényhozók képtelenek jogi határvonalat húzni a szabad véleménynyilvánítás és az idegengyűlő uszítás között. És a szlovák újnáci pártra idén márciusban rengeteg frissen érettségizett fiatal voksolt.

Ezzel együtt nem kell feltett kézzel állni. Andrej Kiska államfő például nem hajlandó szóba állni az újnáci párt vezetőivel, hiába kerültek be a pozsonyi parlamentbe, viszont mindent megtesz eszméik leleplezéséért.

 

Karel Sidon prágai főrabbi pedig komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot azt követően, hogy a terezíni koncentrációs tábor felszabadításának emlékünnepségén éppen a cseh antifasiszta szövetség elnöke hasonlította a nácikhoz a migránsokat, mert ahelyett, hogy odahaza harcolnának az ­iszlamisták ellen, földrészünkön élősködve akarnak boldogulni. Hitler egykori pribékjeihez hasonlóan Csehországba is betolakodnának, mondta. Válaszként Sidon ­főrabbi záróima helyett arra ­emlékeztette a jelenlévőket, hogy a holokausztért nem csupán a nácik felelősek, hanem azok a kormányok is, amelyek nem engedték be országukba a nácik és csatlósaik elől menekülő zsidókat. Hozzátette, ­Pandóra szelencéjét nyitják ki azok a populista politikusok, akik a polgárok természetes félelmével visszaélve, migránsmegvető álarcot öltve, hatalmuk bebetonozása érdekében csapkodnak lózungjaikkal. Megfeledkeznek a múlt század harmincas éveinek tanulságairól, amikor a hosszú kések éjszakája, a zsidóüldözés ellenére is sokáig tolerált, bagatellizált barna veszedelem végül brutális tragédiába torkollott. Gerinces fellépésétől napokig vissz­hangzott a cseh sajtó. A szűkebb és tágabb környezet nagyon rászorul a jó példákra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.