galéria megtekintése

Késsel

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mivel tegnap jöttem vissza Jeruzsálemből, nem tudok olyan egyrészt másrészt kiegyensúlyozottsággal írni az ott tapasztaltakról, ahogy azt a szakmai szokás megköveteli. Nehéz megmaradni a hűvös megfigyelő státuszában, ha elterelnek a rendőrök egy frekventált turistaútvonalról, mert lehet, hogy szembejön valaki, aki leszúr valamely pontosabban nem körvonalazott okból. Vagy leáll a forgalom, mert egy arab az autójával szándékosan gyalogosokat gázolt.

Izrael most már hosszabb ideje idegháború színtere. Röviden: a palesztin területek lakói, a kelet-jeruzsálemi és az izraeli arabok körében láthatóan spontán terrorhullám dúl. A tettesek öngyilkos terroristák, akik járókelőket, buszutasokat, néha rendőröket, vagy éppen játszó gyerekeket szúrnak le, ütnek el. Ha nem is első szándékkal öngyilkosok, tudniuk kell, hogy nagy valószínűséggel lelövik őket. Csak véletlenül maradhatnak életben.

A terroristák úgynevezett normális emberek. Egyetemi hallgatók, középiskolások, esetleg egy másoddiplomás képzésben részt vevő óvónő vagy a legnagyobb telefontársaság alkalmazottja. A szokatlan magatartásra, a kiszámíthatatlan szomszédterrorra a válaszreakció is abszurd. Ahogy az al-Aksza védelmében végrehajtandó arab akciók is a közösségi médiában szerveződnek, ugyanúgy arabverésre, lincsre, zsidó bosszúra is ott toboroznak.

 

Azt gondolom, hogy semmilyen rossz helyzet, megszállás, rendőri akadékoskodás nem indokolhatja a terrort. De megkönnyíti a folytatást, ha például a palesztin propagandaapparátus, arab kormányok és média, s nyomukban tiszteletre méltó nyugati médiumok is elfogadható, sőt hősi tettként ábrázolják az értelmetlen gyilkosságokat. Ha arról írnak, hogy Izrael kivégzett egy 15 éves gyermeket, s nem írják meg, hogy két fiú biciklivel behajtott egy jeruzsálemi lakótelepre, s ott leszúrt egy 13 éves gyereket, s még egy másik embert is.

A Reuters szerdai beszámolója a kelet-jeruzsálemi utcai ellenőrzőpontokról a palesztin politikusok nyilatkozatait tükrözi, s a nemzetközi, az emberi jogok sérelméről szól. Arról csak hiányosan tudósítanak, hogy mi indította el a terrorhullámot. Mahmud Abbasz palesztin elnök állítólag ellenzi a terrort. De apparátusának tagjai és a sajtója dicsőíti a zavart elméjűeket. Lehet, hogy a palesztinok, az izraeli arabok felemás politikai státusza, a békemegállapodás, az államiság hiánya okozza a frusztrációt, ami kést adott például a szerencsétlen óvónő kezébe? De miért idegen civilek meggyilkolásával szüntetné meg a problémáit?

Nem a rossz gazdasági helyzet, hiányos iskolázottság, munkanélküliség e jelenségek okozója, hanem a züllött politika, a tömegek vallásos manipulálása, a hivatalos rasszizmus. A kulturális bezártság. Az izraeli zsidók, izraeli arabok és palesztin arabok együttélésre vannak ítélve. Aki az ellenkezőjét állítja, a terror újabb hullámát készíti elő. A késes gyilkosra nem figyelmeztet a sziréna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.