galéria megtekintése

Késő bánat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 22. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Szánhatják-bánhatják a nagy dohánygyártók, hogy annak idején cserbenhagyták régi üzlettársaikat, a kis trafikosokat. A dohánymultik zokszó nélkül végigasszisztálták a fideszes trafiklopást. Nem tiltakoztak a dohány-kiskereskedelem messziről bűzlő, korrupciószagú államosítási ötlete ellen, majd égbekiáltó csöndben végiglapították, ahogy Orbánék egyik napról a másikra kisemmizték a velük, a gyártókkal évek, évtizedek óta egy hajóban evező dohányboltosokat. Másfél év sem telt el, és máris rájuk került a sor.

A kormány a dohány-nagykereskedelem államosításával most alóluk szervezi ki a piacot – a sors fintoraként ugyanolyan átlátszó, primitív jogi machinációkkal, ahogy a kis trafikosokkal elbánt. Annak idején a gyártóknak egy biztató szavuk sem volt a megélhetésükért utcára vonult, kétségbeesett trafikoshoz. Holott nekik lett volna erejük a trafikosokkal együtt ellenállni a piac minden szegmensét lassan elfoglaló ezerfejű, kielégíthetetlen étvágyú politikai parazitával szemben.

Ám inkább fal mellett araszolva taktikáztak, kollaboráltak, és a Fidesszel kötött különbéke reményében szépen beáldozták a lehetséges szövetségeseiket. Lehet tippelni rá, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy az indulásnál a gyártói hitelekkel kitömött Fidesz-kegyenc trafikosok viszonzásul majd kiállnak mellettük. Pedig a nemzeti trafikosoknak amúgy nagyon is lenne okuk tüntetésre. A papíron az ő megvédésükre létrejött trafikellátó valójában jóval keményebben tud majd eljárni a fizetni nem tudó trafikossal szemben, mint korábban a gyártók.

 

De a trafikellátós buliba bevett „jó multi”, a British American Tobacco vezetői is elgondolkozva kortyolgathatják a pezsgőjüket, hogy vajon tényleg jó üzletet kötöttek-e. Van valami, amit sem ők, sem a féléves rendszerességgel becsapott bankszektor cégei, a suttyomban kormányközeli oligarchákat, kutatóintézetet éltető, cserébe büntetőadókat a nyakukba kapó hipermarketek vezetői sem akarnak megérteni. Orbánék számára a stratégiai partnerség néha csak futó kapcsolatot jelent.

Az ellenség megtévesztésére és megosztására kötött pillanatnyi engedményt. Máskülönben a fideszes fiúk szándékai egyszerűek, mint Dopeman egykori slágerének a refrénje, azaz: „Megyünk lopni!” Nemrég a vezér kifejtette, hogy a nemzeti szuverenitás alapja a magyar tulajdonarány növelése a multikkal szemben. Mivel Orbánnak a „magyar” a „fideszes” szinonimája, magától értetődik, hogy a párt szemében a nyakló nélküli piacrablás hazafias tett, hovatovább erkölcsi kötelesség.

Az angolszász üzleti világból érkezett cégvezetők pedig többnyire tehetetlenek az itteni virtussal szemben, legalábbis az MBA-képzéseken nem készítik fel őket arra helyzetre, amikor a tárgyalópartnerük megvezeti, felszalámizza, kelepcébe csalja, végül visszafelé nyilazva egyenként leszedi őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.