galéria megtekintése

Kései sirató

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Ne félj, újra visszajövök”
S. Nagy István

Vasárnap este óta csak ülünk némán,majdnem vigasztalhatatlanul. Nem csak azért, mert előzőleg hetekig jártuk a turkálókat, hogy a legjobb narancssárga nadrágokat-pulóvereket-sapkákat, illetve ezekből fejenként legalább kettőt valahogy összeszedjünk a héten esedékes farsangi jelmezbálra, amelynek egyetlen szabálya van: kizárólag létező entitásnak szabad öltözni, ekképpen a szuper- és mesehősök, valamint az Értékelhető Ellenzék mellé most már a Kétharmad is felzárkózott, pedig mind az öten az utóbbinak akartunk öltözni. De nem a jelmezbál miatt vagyunk majdnem vigasztalhatatlanok, hiszen egy elbukott farsang még nem a világ. Majd máshol rúgunk be. Hanem a remény. Hát hogyan higgyünk ezután a szeretet, az összefogás és Mikiegér erejében?

Úgy kezdődött, hogy amikor a szavazatok 80,3 százalékát már feldolgozták, csak ültünk vagy félórát, lényegében lélegzet-visszafojtva, csak tűrtük, hogy a Hír TV fényei szánkózzanak az arcunkon, és dermedten néztük, ahogy egy elemző tátogva elemez. És akkor szükségét éreztem, hogy beiktassak némi pozitív, léleksimogató motivációt, különben itt vágja fel az ereit az egész társaság, és akkor mit mondok a főbérlőnek?

 

Muszáj volt előhívnom tehát a bennem rejlő Pilhál Györgybe ojtott Kubatov Gábort. (Amúgy elmondom, hogy mindenkiben ott rejlik egy Pilhál Györgybe ojtott Kubatov Gábor, és egész könnyen megidézhető, próbálják ki egyszer otthon. Hozzávalók: egy pártkönyveléses adatbázis meg egy megbízható minőségű biztonsági gyufa. Nagyon fontos továbbá – és ezt szokták elrontani a legtöbben –, hogy amikor a társaság egy előzőleg kiválasztott tagja meggyújtja a megbízható minőségű biztonsági gyufával a pártkönyveléses adatbázist, vagyis amikor az első füst felszáll, a jelenlévők az abból való szippantás közben ötször mondják ki, hogy „átlátható kampányfinanszírozás”. Ha ez sikerül, máris ott van a szobában a gyújtogató személyre szabott, játékosan pozitív szelleme. Jó étvágyat!) Ez a módszer általában működik és jobb kedvre derülünk, most azonban nem mértem fel a történelmi helyzet s a hírek nyomán ránk telepedő ontológiai szomorúság súlyát, amikor csapatépítés és gondűző gyanánt játékot hirdettem. Ha Magyarország film lenne, mi lenne a címe?

Bébé, a költő még felcsillantott egy kis reményt egy halk Die Harddal, majd egy még halkabb Az élet széppel de a bizakodás nem tartott soká. Apokalipszis most – sújtott le Bateman. Elveszett ereklyék fosztogatói – helyezte büntetőjogi üzemmódba magát ügyvédünk, dr. Sbock, hangjában ott munkált a hányavetiségből otthon maradt veszprémi választópolgárok iránt táplált őszinte gyűlölet. Ezt érezhette meg Thompson, aki gyűlöli a gyűlöletet, ellenben viszont a napsütéses, madárdalos panorámaposztereket azokat nagyon szereti. Semjén Zsolt önálló gondolatai I.–II.–III.! – vágta oda félszegen mosolyogva, de helyre kellett igazítanom, hogy a fantasybe hajló tudományos fantasztikus trilógiák sajnos nem játszanak. Erre elkomorult. Akkor Nyomorultak – motyogta maga elé. Az egészen máig tartó néma, döbbent és szürke csend viszont akkor állt be, amikor bedobtam a Véresen egyszerűt. Mert mindannyian tudtuk, hogy az ország mostantól, a kétharmad nélkül tényleg olyan lesz, mint egy rosszul felhelyezett gipsz vagy mint a Coen fivérek tetszőleges filmje: mindenki szarul jár benne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.