galéria megtekintése

Kérdések Izraelről

3 komment


Miklós Gábor

Lehet-e antiszemita, aki baloldali? És zsidógyűlölő-e az, aki a mai izraeli kormány lépéseit bírálja? Lehet-e anticionizmusnak nevezni a nyílt zsidógyűlöletet? És mit mondjunk arról, aki állítja: nem antiszemita, csupán az Izraelben élő hatmillió zsidót gyűlöli. Az ellenük irányuló gyilkos akciókat támogatja, máskülönben elutasítja az erőszakot. Badarság?

A mai nyugat-európai politika berkeiben dúló vitákban vetődnek fel ilyen kérdések. A fő vihar a brit Munkáspártban dúl, ahol több tekintélyes és kevésbé fontos funkcionáriust függesztettek fel antiszemitizmus vádjával. James Corbyn pártvezér nem antiszemita – mondják politikai barátai. Csakhogy elismeréssel szólt a Hamasz és a Hezbollah politikájáról. Ez a két szervezet Izrael elsöprését, az izraeli zsidók kiűzését hirdeti, és örömünnepeket rendez, amikor egy merényletben zsidó gyerekek és asszonyok halnak meg. A Munkáspárt korábban sok zsidót vonzott, akik ebben a pártban látták az idegengyűlölet, a kisebbségellenesség elleni fő védelmező erőt. Ugyanezért lett később a párt a brit muzulmánok számára is vonzó. És ez okozza ma a párton belüli ellentéteket.

Jelen van az európai politikában is a vita: elviseli-e a palesztinokkal való szolidaritás az antiszemitizmus teljes elutasítását? Foglalkoztatja ez a német szociáldemokráciát is. Svédországról nemrég mondta nekem egy izraeli személyiség, hogy az számukra elveszett.

 

Az USA-ban az ultrakonzervatív republikánusok versengenek abban, hogy melyikük kész minden feltétel nélkül támogatni az izraeli politikát. Miközben a baloldali demokrata Bernie Sanderst (ő a jelöltek között az egyedüli zsidó) támadják, mert ellenzi a zsidó települések kiterjesztését a palesztin területekre, és kiáll a palesztinok emberi jogaiért.

Elszakíthatatlan mindettől a mozgalom, amely nem akar olyan izraeli árukat beengedni, amelyeket a palesztin területeken gyártottak, s nem kíván felsőoktatási kapcsolatokat az ott működő zsidó iskolákkal. Az Izrael-projekt baloldali tervnek indult. Most sok a baloldali világ számára az aggasztó jel, a szélsőjobboldal jelenlétére valló jel.

A Netanjahu-kormány és az izraeli jobboldali erők képtelenek elviselni, ha politikájukat differenciáltan kezelik, ha tárgyalásokra biztatják őket, engedményekre a palesztinokkal. Aki ilyet tesz, könnyen kap Izrael-ellenes bélyeget. (Mint Barack Obama.) Pedig lehet valaki Izrael, az izraeliek barátja s kormányának kritikusa. Eközben látjuk, hogy épp az idegengyűlölő szélsőjobboldali pártok váltanak át Nyugaton „Izrael-barátságba, zsidóféltésbe”. A baloldaliak számára természetes, hogy az elnyomottak, a megalázottak, a jogaikban korlátozottak oldalán állnak. De észre kellene venniük, ha azon az oldalon, például palesztinok fajgyűlölő, emberellenes nézeteket, népirtást hirdetnek. Hitlert, a holokausztot dicsőítik. Izrael demokrácia, és bírálható, ha eltér elveitől. A vele ellenséges erők zsarnokságok. Miért kímélik őket a vitákban?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.