galéria megtekintése

Képzelt jelenetek több házasságból

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 19. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Jelenet 1.

Óvatosan kel ki az ágyból, feljebb húzza derekán kinyúlt kínai pizsamáját. Papucsba lép, amelynek oldalán kibolyhosodik kissé a bársony, s a konyhába csoszog. Kotyogóba kávét készít. Közben rágyújt az olcsó ukrán cigire és elmélázva fújja a füstöt a párás ablak felé, amely mögött felsejlik a hatvanas évekből itt maradt vasútállomás, a füstös illatú talpfákkal, a sínek között ide-oda görgő, szabálytalan formájú kövekkel.

Itt dolgozik harminc éve. Akkor kezdett, amikor még kézzel állítgatták a váltókat, és a kisebb állomások is alkalmaztak krampácsolókat. Ébredezik a felesége is. Álmosan, kócosan bújik elő a szobából, száradt száját szurokfűteával szelídíti. Vajas kenyeret ken, közé parizert pakol, s kedvességként betesz az uzsonnás zacskóba egy mozdony alakú mézeskalácsfigurát.

 

– Aztán ne ordibáljál nagyon, nehogy nekem megfázzon a torkod. És néha ülj bele a meleg kocsiba, tudod, hogy érzékeny a derekad. A rendőröktől pedig jó messze állj, sose lehet tudni – mondja.

A férfi indulás előtt még benyit a kisszobába, ahol három szöszke fej szuszog. Arra gondol, jó lenne megvenni nekik azt a használt kis zongorát a bizományiban, de aztán el is hessenti az ötletet. Cipőt kapnak meg meleg sálat, erre van szükség, klimpírozásra nem futja.

Jelenet 2.

Nemzeti érzelmű (címke) férj hajnalig ül a számítógép előtt, reggel korán indul otthonról. Balliberális (címke) asszonya reggel a kávéfőző gép mellett a következő cetlit találja. „Na, végigolvastam néhány weblapot meg portált, szerintem az van, hogy az Orbán-kormány/rendszer kampec, kész, vége, idő kérdése, hogy ez mikor lesz hivatalos. Ha szerencséjük van, kihúzzák a következő választásig.”

Jelenet 3.

Lustán nyújtózkodik, Yves Saint-Laurent selyempizsamája puhán öleli körbe. A Philippe Starck szék támláján fennkölten terül el az előző este odavetett Chik o Loco alsógatya, a szobát Caron’s Poivre illat lengi be diszkréten.

Biomüzlit reggelizik friss zabtejjel, amit a bejárónő készít el, s tálal decens kis tálkákban. Mire a ház tökéletesre sminkelt, plasztikázott keblű úrnője előbújik a hálószobából, a ház ura már kiválasztotta számtalan Dolce and Gabbana inge közül az egyiket, s Vertuján lenyomott néhány fontos hívást. Készülődik.

– Te, talán azt a Gucci táskát ma itthon hagyhatnád... – mondja neki a nő, de aztán meg is bánja, mert a férfi villámló pillantásokat lövell vissza.

Hogyan is válna meg attól, mi lényege?

Jelenet 4.

Aggodalmas arcú, fáradt asszony ül a fotelban. A gyerekek már nagyok, esti mesét régóta nem kell nekik mondani. Pedig hogy imádták a Babszem Jankót, meg azokat a történeteket, ahol az egyszeri szegény legény elindul a nagyvilágba, túl az Óperencián, hétfejű sárkányokkal viaskodik, legyőzi a gonosz vasorrú bábát, s övé lesz a királylány meg a fele királyság. Vagy az egész.

Fáradt férj érkezik, gondterhelten teszi le az aktatáskát az előszobában. Nem kell sokat beszélgetniük, régi harcostársak.

– Kár volt megenned a csokit – csak ennyit mond neki, mielőtt lekapcsolja a lámpát és nyugovóra tér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.