galéria megtekintése

Képtelenség

1 komment


Kőműves Anita

Nem tudom, mire gondolhatott Pintér Sándor akkor, amikor közölte: alkotmánymódosítással magáncégeket vennének rá, hogy engedjenek betekintést a magyar hatóságoknak a felhasználók kommunikációjába. Hiszen azt ő is említette, hogy bűncselekmények gyanúsítottjait vagy feltételezett terroristákat eddig is le tudtak hallgatni, üzeneteiket, e-mailjeiket el tudták olvasni bírói engedéllyel. Ha nem erre gondolt, akkor csak az lehetett szavai értelme, hogy folyamatosan meg akarják figyelni a magyar állampolgárok minden kommunikációját, hogy úgy szűrjék ki a terroristákat. Ezzel csupán három probléma van: káros, képtelenség és nem működik.

Arról, hogy miért lenne káros, ha egy orwelli világot teremtve a hatóságok minden kommunikációnkat és „kütyünket" megfigyelhetnének, már számtalanszor írtunk. A demokrácia egyik alapja a privát szférához való jog, ennek elrablása súlyosan sérti a szabadságjogokat. De tegyük fel, hogy a magyar kormány úgy véli, csak így lehet megakadályozni egy terrortámadást. Van egy rossz hírem Pintér Sándor számára: nem fog menni.

A magyarok túlnyomó többsége külföldi szolgáltatókat használ digitális kommunikációra, olyanokat mint a Facebook, Whats­App, a Viber vagy a Gmail. Aki titkosított üzenetet akar küldeni, több mint nyolcszáz program közül választhat. Ezek a cégek pedig főleg a Snowden-botrány kitörése óta presztízskérdést csinálnak abból, hogy csak nagyon indokolt esetben adják ki az üzeneteket, amelyeket rajtuk keresztül küldenek az emberek. A legjobbak olyan technológiával dolgoznak, hogy még ők maguk sem tudják elolvasni a továbbított üzenetet, csupán a küldő és a fogadó.

 

Ezek a cégek egy-egy konkrét bírósági végzés jogosságát megvizsgálva dönthetnek úgy, hogy kiadják egy terroristagyanús felhasználó leveleit. Ha egy kormány azzal jönne, hogy alkotmányba írta: biankó csekket kér arra, hogy polgárai minden levelét el tudja olvasni, feltehetően megmosolyogják. Hiszen ha ennek a kérésnek engedelmeskednek, abban a pillanatban veszítik el a kuncsaftokat és így a bevételeket is. És ha egy szolgáltató rendszerébe bele is látnak a hatóságok, ott van még sok száz másik.
De tegyünk még egy engedményt Pintér Sándornak és tegyük fel, sikerül elérni, hogy mindent figyelhessen a kormány. Ez olyan irdatlan mennyiségű adatot jelent, hogy nem létezik elég ember a kiértékelésére. Azt szintén Snowdentől tudjuk, hogy ezzel még az amerikai titkosszolgálatok is küszködnek. Nem sikerült megakadályozni ezzel a módszerrel a tavaly téli San Bernardinó-i terrortámadást sem. A tömegből nehéz kiszúrni a terroristát, a lehallgatási technikák akkor hasznosak, ha már tudjuk, kit kell megfigyelni – akkor viszont a legújabb technikákkal bárkiről bármit meg lehet tudni, elbújni ebben a digitális világban képtelenség.

Nem alkotmánymódosítás és tömeges elektronikus megfigyelés kell a közbiztonsághoz, hanem felkészült, profi hírszerzés és terrorelhárító szolgálat. Kint a terepen, és nem a telefonunkban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.