galéria megtekintése

Kendőzetlen

3 komment


Kőműves Anita

A törökországi puccskísérletet követő megtorlásnak már a számai is megdöbbentőek. Közel nyolcezren börtönben vannak, háromezer bírót és ügyészt felfüggesztettek állásából, nyolcezer rendőrt elbocsátottak. Az oktatási minisztérium 22 ezer dolgozóját kényszerszabadságra küldték. A számok óráról órára növekednek. A puccskísérlet utáni bosszú nem áll le. A kutatóknak és az egyetemi professzoroknak szerdán megtiltották, hogy külföldre utazzanak. Recep Tayyip Erdogan elnök a halálbüntetés visszaállítását is lebegteti.

Mindez messze túlmutat a ­puccs résztvevőinek demokratikus jogállam keretei közötti felelősségre vonásán, az ország teljes elfoglalását és az ellenzéki hangok elhallgattatását célozza. Ez már szúrja a puccs bukását és a demokrácia győzelmét üdvözlő nyugati vezetők szemét is: keddi telefonbeszélgetésük során Barack Obama amerikai elnök felszólította Erdogant, tanúsítson önmérsékletet. Az Európai Unió vezetői a demokratikus szabályok betartását hangsúlyozták és azt, hogy a halálbüntetés összeegyeztethetetlen az uniós tagjelöltséggel.

Erdogant ez nem zavarja. Magabiztossá teszi, hogy az uniónak szüksége van rá a menekültválság megoldásához, az Egyesült Államoknak pedig az IS elleni harchoz. Az udvarias dorgálásokat meg fogja hallgatni, megrántja a vállát, majd kihasználja a puccskísérletet arra, hogy tovább építse illiberális államát.

 

A Törökországot 13 éve vezető Erdogan eddig is minden alkalmat kihasznált hatalma bebetonozására. A rendőrség, az igazságszolgáltatás, a hadsereg és a közélet megtisztítását már hosszú évekkel ezelőtt megkezdte. A médiát módszeresen darálja be. Amikor pártja a 2015. nyári választásokon nem kapott elegendő szavazatot az önálló kormányalakításhoz, akkor a kurd szeparatistákkal kiújult harcokat és a terrorcselekményeket kihasználva a biztonság garanciájaként lépett fel. A novemberre újra kiírt választásokon már meg is szerezte a parlamenti többséget. Most kétharmadot akar, hogy alkotmányt módosíthasson és erős elnöki rendszert hozhasson létre – saját magának.

Erdogan akár a végletekig megosztott török társadalom egyesítésére is használhatta volna a puccskísérletet, hiszen minden ellenzéki párt mellette állt, amikor a katonák megindultak ellene. A lakosság Erdogant elítélő fele sem kért a puccsistákból. Az elnök kapott hát gesztust népétől, de eszébe sem jut viszonozni azt, inkább befejezi, amit elkezdett. Közölte, hogy a puccskísérlet „Isten ajándéka" volt, mert így végre „megtisztíthatja" a hadsereget. Így a világ is kendőzetlenül láthatja Erdogant. A szultán meztelen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.