galéria megtekintése

Kéményseprő kényszerzubbonyban

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 26. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Ha egy kéményseprő felkúszik a tetőre, akkor az természetes, ha egy matektanár vagy egy fülorvos teszi ugyanezt, akkor elviszik a diliházba. Eddig ez legalábbis így volt. Mostantól ha egy kéményseprő mászkál a tetőn, akkor rá is fel kell húzni a kényszerzubbonyt. Az egyik kéményseprő magáncég vezetője elmélkedett így annak okán, hogy vállalkozása veszteségessé vált a rezsicsökkentés oltárán, s emiatt kérdéses, ki tudja-e fizetni alkalmazottait.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Amíg az adóhatóság, a bankok, a beszállítók türelmesek, addig van fizetés, amikor megérett a helyzet a cég felszámolására, akkortól nincs. A kéményseprő magáncégek már hét megyében jelezték az önkormányzatoknak, hogy júliustól nem bírják tovább, s egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy ki veszi át tőlük a halálos füstmérgezések megelőzését szolgáló, felelősségteljes munkát.

 

Amikor a kormány úgy döntött, hogy megfelezi a kéményseprők rezsióradíját, akkor a szakma jelezte: ennyiért már nem lehet ellenőrizni és tisztán tartani a kéményeket. Ez a szolgáltatás sosem hozott extraprofitot, s tudni kell, hogy a – néphit szerint szerencsét hozó – szakmunkások fizetése alig haladja meg a minimálbért. Ezt a kormány annyiban tudomásul is veszi, hogy az önkormányzati és állami tulajdonban lévő kéményseprő cégeket milliárdokkal dotálja.

A magáncégeket viszont nem, őket hagyja tönkremenni. Mindebből egyértelmű, hogy a kormány, ahogy a közszolgáltatások más területein, úgy a kéményseprőágazatban is államosításra törekszik. A kémények használói örülnek az olcsóbb söprésnek, pedig – amiképp azt Murphy tanítja – ingyenvacsorát még senki sem evett. Az előbbi igazságot témánkra alkalmazva: az olcsóbbodó kéményseprésnek is ára lesz, ami aligha fedezhető másból, mint adóból. Azt pedig – közvetve vagy közvetlenül – az fizeti, aki most örül az olcsóbbodó kéménysöprésnek.

A rajtunk behajtott adóból dotálják az állami-önkormányzati kéményseprő cégeket, s abból nullázzák le a tönkrement magáncégek tartozásait is. Van olyan feltevés is, hogy egyes magáncégek számlaadási trükkökkel képesek túlélni a rezsióradíj megfelezését – az általuk okozott adókiesést is más adókból kell egalizálni. Született a szakmában egy prognózis, amely szerint előbb-utóbb a kéményseprő magáncégeknek is járni fog a dotáció. De azok már nem a mostani cégek lesznek, hanem a ő helyükbe lépők.

Ők ugyanazokkal a kéményseprőkkel sepertetnek majd, mind elődeik, továbbra is alig több fizetésért, mint a minimálbér. Hogy ők miért lesznek jogosultak a támogatásra? Mert ők nem a mostaniak. Az ő gazdáik fején másképp tapad a haj. Ők a csókosok. Ha így lesz, ezen senki sem fog csodálkozni. Lesz ugyan némi morgolódás, de az nem hallatszik az égig. Ha a szakmát sújtó bizonytalanság miatt esetleg megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezések, akkor lesznek harcos hangok is, ám lesz logikus, megnyugtató magyarázat, s azt a többség méltányolja, elfogadja, elhiszi. Egy-két nem tervezett szén-monoxid-mérgezés is belefér a főpincér népszerűségét erősítő ingyenvacsora költségeibe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.