galéria megtekintése

Keményen dolgozó kisemberek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Kisember 1.

Hajnalban kel, hogy elérje a reggeli buszt. Negyven kilométerre lakik a várostól, és ha lemarad, aznap már nem tud bemenni a hipermarketbe, ahol három éve dolgozik. Ilyenkor vagy elrohan a háziorvoshoz, aki számos egyéb baja miatt kiírja táppénzre, vagy a főnökének könyörög, hogy cserélhessen műszakot valakivel. Ha az elöljáró épp jó passzban van, sikerül, ha nem, akkor igazolatlan távolmaradás, a következő legapróbb hibánál repülhet.

S a hiba hamar jön. Szállítmány érkezik, vastag műanyag szalagokkal átkötve. Nem ő van a raktárba beosztva, de neki szólnak, hogy menjen, bontogassa ki a csomagokat és leltározza be. Igen ám, de a szíjakat kézzel nem lehet széttépni, vágóeszköz meg nincs. Azt mondják, oldja meg. Elsétál a papírosztályra, elvesz egy sniccert, azzal metszi el a kötést. Ebédidőig pakol, utána elmegy, megeszi a párizsis zsömléjét. A barátnőjére gondol, aki terhes, s akivel jó lenne végre saját albérletbe költözni. Most még az anyjáékkal él, ha nem adná haza a fizetése nagy részét, télen nem lenne mivel tüzelniük. A villanyóra feltöltős, hó végén gyakran gyertyánál mosdanak. A sniccerről el is felejtkezik. Másnap hívatják. Mindenki komor. Lopást emlegetnek. Mutatnak a sniccerre. Ő meg csak néz. Elfelejtette visszatenni. Ha akarják, kifizeti. Nem akarják. Van indok, hogy kirúgják. Most, hogy vasárnap zárva tartanak, amúgy is kevesebb ember kell.

 

Kisember 2.

– Állami intézménynél dolgozom. Mivel senkit nem érdekelt, hogy ezt milyen körülmények között teszem, saját testi épségem védelmében vásároltam egy munkavédelemnek megfelelő cipőt. Korábban több munkatársam a rossz cipő miatt szenvedett balesetet, ezért vettem a bátorságot, és tizennégyezer forintért beszereztem egy minden szempontból megfelelő, munkára alkalmas lábbelit. Aztán elküldtem a központba a számlát.

Néhány nap múlva berendeltek az igazgatóságra. A szőnyeg szélére állítottak és jól leteremtettek. Közölték, hogy a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott, lábamra illő példány egyrészt túl drága, másrészt csak közbeszerzési eljárás keretében vehettem volna meg. Emiatt pedig belső vizsgálatot rendelnek el. Egy sportközpontban dolgozom, nem akarom elhinni, hogy pártunk és kormányunk stadionépítési programjába nem fér bele egy védőcipő.

Kisember 3.

Orvosi rendelő, az ajtó résnyire nyitva maradt, kihallatszik a párbeszéd.

– Ezt ki kell vizsgálni. Az nem normális, hogy időnként elájul, és amikor magához tér, azt se tudja, hol van.
– Doktor úr, ez csak olyankor szokott előfordulni, ha lecipeltem húsz zsákot a raktárba.
– Alig negyven kiló, miért maga cipel?
– Nincs más.
– Kiírom táppénzre, muszáj befeküdnie.
– Az nem lesz jó. Nem fog örülni a főnök.
– De ugye be van jelentve?
– Be. Azt mondták.
– Akkor mi legyen?
– Ne írjon ki, doktor úr, majd hétvégén kikúrálom magam otthon!
– Ezt a betegséget nem lehet kamillateával kikúrálni.
– Egyszer úgyis meg kell halni valamiben, nem-e, doktor úr?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.