galéria megtekintése

Kemények

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha valahol, hát Kelet-Európában biztosan tudják, mit jelentenek a fájdalmas reformok, az átalakulás és a megszorítás.

S hogy ezek eredményeként mekkora sikerélmény bekerülni az euróövezetbe. Immár a közös európai valutával fizethetnek a szlovákok, a lettek, a litvánok és az észtek – és most ezek az országok is csatlakoztak a görögökkel keménykedő EU-tagállamokhoz. Ők ahhoz túl szegények, hogy fizessenek a gazdagabb Görögország hibáiért, és különben is, a referendummal a hellének az eurózónából is kiszavazták magukat.

Érthető persze az Athénnal szembeni türelmetlenség: az uniós vezetők a sokadik válságtanácskozást, rendkívüli csúcsot hívják össze, és még mindig semmi. Egyszer már majdnem sikerült megállapodni, de akkor Alekszisz Ciprasz kormányfő felpattant a tárgyalóasztaltól, s népszavazást írt ki. Így hirdették meg „legutolsó esély” jeligére a vasárnapi EU-csúcsot, amely annyiban különbözik az eddigiektől, hogy nemcsak az euróövezet, hanem az egész unió kormányfőit meghívták.

Ott lesznek tehát az euróra még csak áhítozó kelet-európai államok – köztük Magyarország – miniszterelnökei is. Trükkös helyzet ez a javából, hiszen Orbán Viktor biztosan nem szeretné azt mondani, hogy a hanyatló unió hanyatló tagállamának kedvéért mélyen a zsebébe nyúl. Mert van ugyan szolidaritás is a világon, de ezt most hagyjuk. Ha viszont nem áll Görögország mellé, azt üzeni, hogy igenis a szigorú megszorításokban hisz, és ha egyszer az Európai Unió mond valamit, azt kell csinálni. Most mi lesz?

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.