galéria megtekintése

Keleti zárás

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Orbán Viktornak igaza volt: az EU tényleg a legmélyebb válságai egyike felé tart. A menekültkrízis valóban szétszakíthatja az integrációt. Mondhatnánk, hogy ez már meg is történt, és ugyanazon a vonalon, ahol annak idején a vasfüggöny húzódott. E próbatétel úgy mutatja, hogy Európa valószínűleg sosem forrt egybe igazán.

A „nyugatiak” – az első számú migrációs frontállamnak tekinthető Olaszországgal együtt – evidenciának tekintik, hogy az uniónak mindig, így a menekültkérdésben is tartania kell magát a saját értékrendjéhez, a keletiek viszont ugyanúgy a nemzetállami önzést tekintik az egyetlen releváns európai értéknek, mint a múlt század azon éveiben, amikor kiszakadtak a kontinens fejlődésének főáramából. Az az összefüggés, hogy a szimpla önérdek-érvényesítésre épülő modellek nem bizonyultak errefelé sikeresnek, nem befolyásolja a politikai elitjeink döntéseit – pedig legalább azon elgondolkodhatnának, hogy megint azok (Németország, Hollandia, skandinávok) vállalják a legnagyobb terheket, akik a sikerességi versenyben is az élen állnak.

Ettől persze a válság még válság marad, és a helyzet súlyosságán szemernyit sem változtat, hogy mi még sokkal eredménytelenebbek vagyunk a válságkezelésben, mint a hanyatló Nyugat, ahová a rajtunk átzúduló tömeg tart. Úgy küzdünk itt is, mint a drogháborúban: a hatalom teljes embertelenségével sújtunk le az áldozatokra, nem törődve sem az okokkal, sem a halálkereskedelmet működésben tartó mechanizmusokkal. A magyar kamionban (Ausztriában) szörnyethalt 71 ember valószínűleg ma is élne, ha a keleti tranzitországok hatóságai a gyakorlatban nem bűncselekményként kezelnék a kelet–nyugati népvándorlást, és az erőfeszítéseiket a menekültek vegzálása helyett mondjuk az emberkereskedők lekapcsolására fordítanák. A tegnapi nap egyik tanulsága, hogy Ausztria mindenféle hónapokig épülő kerítés nélkül is meg tudta akasztani az üzletmenetet a teherautók és furgonok átvizsgálásával. Ebben vajon – országszerte végrehajtva – mi akadályozza meg (vagy akadályozta eddig) a magyar illetékeseket?

 

A német kormány pedig nem az országába érkező százezrek miatt retteg, hanem azokért aggódik, akiket az itthoni szervek csak értelmetlen és megalázó tortúra után akarnak továbbengedni a pályaudvarok alkalmi lágereiből. A történelmi párhuzam bizonyára sántít, de az Orbán-rendszer – a fentiek szerint a helyes helyzetértékelésből levont helytelen következtetések nyomán – nem ugyanúgy bánik-e most a szírekkel (afgánokkal, szomáliaiakkal, líbiaiakkal stb.), mint 25 éve Grósz Károlyék a keletnémetekkel? Mennyivel humánusabb, jogállamibb, európaibb a 2015-ös magyar állam a (kora) 1989-esnél?

Csak emlékeztetőül: annak idején a határnyitás nem csupán az NDK-t számolta föl, hanem átmenetileg Magyarországot is leválasztotta a keleti tömbről – talán a mai hatalmasok is attól tartanak, hogy ha a politikai egoizmus helyett megint az elemi szolidaritást választanák, az a kerítésekkel együtt esetleg őket is elsöpörné? Vagy az egész országot át, Nyugatra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.