galéria megtekintése

Kedves garázdák!

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Kubatov Gábor feleségének maximálisan igaza van. Nem kell mindig abból kiindulni, hogy az ultrák csak a gumibotból és a könnygázból értenek. Kubatovné próbált is szép szóval hatni rájuk, ha bejön, örökös állása lesz a BRFK futballmérkőzéseket biztosító egységénél…

Azt követően ragadott tollat Kubatov Ágnes, és írta meg „Kedves tüntető ultrák…” kezdetű nyílt levelét, hogy vasárnap a Fradi-tábor kemény magjának egy része soroksári házuk előtt előre be nem jelentett tüntetésen követelte férje távozását. Kubatov, aki már régóta a bögyében van a kemény magnak a számára elfogadhatatlan közönségbeléptető rendszer miatt, most azzal verte ki a biztosítékot náluk, hogy „a klubvezetéssel elintézte, hogy a csapatot Boszniába, az Európa-liga selejtezőre is elkísérő drukkereket a rendezők érvényes jeggyel se engedjék be a stadionba”.

Azt eddig is tudtuk, hogy Kubatov keze messzire elér. Sőt, ha kap egy jól felkészített, agymosott szabad(Európa)csapatot, bárkiről képes megmondani már a járása és a szokásai alapján is, hogy a jó emberekhez tartozik-e, vagy ellenség. De az azért túlzásnak tűnik, hogy kitiltatta volna a saját ultráit egy boszniai stadionból, ám az ultrák ezt biztosan jobban tudják. Ha ők ezt kinézik Kubatovból, nem vitatkozom.

 

Kubatov Ágnes viszont azt nem érti, hogy mi köze az ultrák „vélt sérelmeihez” neki és főleg a 12 éves kislányának. Ezért kérte a háza előtt tüntetőket, hogy többé ne menjenek oda, és hogy gondolkozzanak el azon, helyénvaló-e, ha „olyan pólókat nyomtatnak Kubatov családfa címszó alatt, ahol egy fára fel vagyunk akasztva mi, szülők a gyermekeinkkel együtt, vagy azt kell olvasnunk, hogy Kubatov, haljon meg a családod”.

Láthatóan megbotránkoztatta Kubatov Ágnest az ultrák kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása, ami gyermekében félelmet keltett. Ha valaki ilyesmit okoz, kimeríti a garázdaság tényállását, a hatóságok azonban egyelőre sunnyognak ez ügyben, épp, mint Kubatov a tüntetés alatt.

Bármennyire megérteném is Kubatov Ágnes indulatait, nem tudok elmenni a kérdés mellett: vajon hol élt ő eddig? Hol volt, amikor a férje klubjának szélsőségesei törtek-zúztak az utcákon, a stadionokban, a metróban, a vonatokon, véres verekedésekbe bonyolódtak hasonló mentális adottságokkal megáldott rivális hordákkal? Mi köze volt ehhez annak a civil sokaságnak, amelynek tagjai hétvégenként, ha érintett helyen laknak, csak kerülő úton juthatnak haza, mert valahol meccs volt. Akiknek ha lenne is kedvük a nívós magyar futballt élőben nézni, a Kedves ultrák miatt otthon maradnak.

Most Kubatovék soroksári otthonának ajtaján kopogtatott az a magyar valóság, amelynek létrehozásában és alakításában kevéssé klubelnökként, hanem inkább mindenkit barát-ellenség kategóriába soroló politikusként Kubatov Gábornak vastagon megvan a maga felelőssége.

Nem tudom, hogy az Orbán vagy Gyurcsány gyerekek jobban viselik-e az otthonuk elé szervezett tüntetéseket, Kubatov Ágnes értük nyilvánosan nem aggódott még. Lévai Anikó és Dobrev Klára pedig nem írt nyílt levelet tüntetőknek. Bár a férjükkel azért ők is elbeszélgethetnének már végre. Csak a társadalmi béke kedvéért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.