galéria megtekintése

Kazah képlet

3 komment


Poór Csaba

Gond van Kazahsztánban. Aktobe városban a múlt vasárnap egy lövöldöző csoport támadásaiban 19 ember meghalt. Öt feltételezett terroristát pénteken likvidáltak, hármat szombaton fogtak el a biztonsági erők. Előzőleg, tavasszal a földreform ellen szerveztek tiltakozó akciókat. Május végén a ­gazdasági és a politikai fővárosban, Almatiban és Asztanában csak azért nem lett semmi a tervezett tüntetésből, mert a rendőrség jó előre lefogott mindenkit. Tiltakozót, járókelőt és újságírót – aki akkor éppen a ­környéken járt.

A közel harminc magyarországnyi, de csak mintegy 18 millió lakosú, ásványkincsekben gazdag szovjet utódállam egyre kevésbé látszik annak, aminek az utóbbi két évtizedben látszott. Stabil, ­gyarapodó országnak, ahol az egy főre jutó GDP 1994 óta 800 dollárról 2013-ra 13 ezer fölé emelkedett. Igaz, ez a stabilitás az egyszemélyi, tekintélyelvű hatalom politikai, és az emelkedő kőolajárak gazdasági alapjain nyugodott: Most mindkettő gyengül. A gazdaság a recesszió határán van, és immár 76 éves a Kazahsztánt 1989 óta vezető „örökös államfő”, Nurszultan Nazarbajev. Valódi ellenzék híján nincs verseny a hatalomért, a nyugodt átmenetet biztosító politikai utódlásra elképzelés sem létezik.

A hatalom nem nagyon tud mit kezdeni a változó helyzettel. A földreformügyet az elnök ­megpróbálta néhány nyugtató szóval és egy miniszter leváltásával csitítani. ­Aztán egy több hónapja ­letartóztatásban lévő üzletemberre, az egykori helyettes főügyészre és néhány volt belügyi vezetőre hárították a felelősséget az elégedetlenkedésért: államcsíny előkészítésével vádoltak meg őket. Célozgattak bizonyos „orosz szálra” is, míg a vasárnapi terrorakciók kapcsán Nazarbajev külföldről instruált szélsőséges, „álvallási” tanokról beszélt, de párhuzamot vont az ukrajnai és a grúziai „színes forradalmakkal” is, amelyek célja szerinte Nyugat-barát erők hatalomra juttatása volt.

 

Egymásnak is ellentmondanak a nyilatkozatok, ami arra utal: a hatalmon lévők vagy nem ismerik a történtek igazi okait, vagy nem akarnak beszélni róluk. Képletük szerint a gondokért bárki lehet felelős, csak az általuk kiépített rendszer nem. Végül a „nem hagyományos vallási irányvonal” követőit (értsd: iszlám szélsőségeseket) gyanúsították meg a terrorcselekményekkel. És lehet, hogy igazuk is van. Ám elemzők ­arra is felhívták a figyelmet, hogy nem véletlenül éppen Kazahsztán északnyugati részén tör fel időről időre az elégedetlenség. Ott van ugyanis a közép-ázsiai ország olaj- és más ­ásványkincsvagyonának jelentős része, az életkörülmények viszont meg sem közelítik az asztanait vagy az almatit.

Kazahsztánban – bár előfordult – mindeddig nem volt éles probléma az iszlám radikalizmus. Ám azzá válhat. A gazdasági gondok és a kezeletlen társadalmi problémák növelik ezt a veszélyt. És nemcsak ott, hanem más közép-ázsiai szovjet utódállamokban is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.