galéria megtekintése

Katonai megoldás

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Most már szinte mindenki egyetért abban, hogy az Iszlám Államot nem szabad csupán katonai kérdésként kezelni.

Mégis, egyelőre kizárólag katonai lépésekről hallani. Még a Vatikán is azon a véleményen van, hogy a szélsőséges iszlamistáktól fegyverrel kell megvédeni a fenyegetett kisebbségeket. A helyzet bonyolultságára jellemző, hogy egy minapi tévévitában Kósa Lajos Fidesz-alelnök azzal indokolva a magyar katonák Kurdisztánba küldését, hogy segíteni kell az Iszlám Állam ellen harcoló erőknek – az utóbbiak között felsorolta azt a szíriai kormányt is, amely mellesleg nemcsak a szélsőséges iszlamisták, de saját polgárai ellen is háborút visel. A térség tényleg átláthatatlan. Például: a jó vagy a rossz hírek közé soroljuk, hogy a szíriai légierő likvidálja a terrorista al-Kaidához kötődő Nuszri Front katonai parancsnokát, aki az Iszlám Állam ellen is harcol, mert az még az al-Kaida szerint is extrémen értelmezi az iszlámot.

Petraeus, a térségben kulcsszerepet játszó amerikai tábornok szerint hiba volt 2011 végén teljesen kivonni Irakból az amerikai erőket, de még nagyobb hiba volt helyén hagyni Nuri al-Maliki miniszterelnököt, aki Iránnal és a síita milíciákkal szövetkezve hatalma utolsó percéig engesztelhetetlen maradt a szunnita kisebbség irányában. Az iráni köztársasági gárda közvetlen parancsnoksága alatt álló iraki milíciáknak döntő részük volt a Bagdad felé közeledő Iszlám Állam feltartóztatásában, de ők nemcsak a szélsőségeseket, hanem minden szunnitát az ellenségüknek tekintenek, amivel a mérsékelteket is a radikálisok felé taszítják.

 

Pedig már 2003 elején a legtekintélyesebb külpolitikai szakértők sora figyelmeztette George W. Bush amerikai elnököt, hogy Szaddám Huszein véres rezsimjének megdöntése az egész Közel-Keletet lángba boríthatja. Pontosaknak bizonyultak a jóslatok, miszerint Irakban polgárháború lesz, amelybe bekapcsolódik Irán. Teherán fő ellenfelének kidőlése megerősíti a síita ajatollahokat, akikkel szemben Szaúd-Arábia majd a szunnitákat támogatja – mellesleg meg fog próbálni atomfegyverhez jutni, mivel Irán is ezt teszi. A növekvő külső fenyegetés hatással lesz Izraelre is, amelynek vezetői úgy érezhetik, hogy a diplomáciát félretolva már csupán katonai erővel lehet garantálni államuk fennmaradását. Pontról pontra ez történt.

De még messzebb visszamehetünk. Az első világháború végén, az ottomán birodalom felbomlásakor a britek és a franciák önkényesen húzták meg az új közel-keleti határokat, közös államokba kényszerítettek egymással vallási és kulturális értelemben kibékíthetetlen, gazdaságilag, politikailag és katonailag sok évszázada rivalizáló népeket, csoportokat.

A szunnita Iszlám Államot végső soron csak a szunniták tudják megfékezni, de ehhez az kell, hogy ne érezzék magukat létükben fenyegetve Irakban a síiták, Szíriában a szintén az iszlám síita szárnyához tartozó alaviták által, továbbá Szaúd-Arábia, meg az öböl menti kis államok se feszítsék be magukat Iránnal szemben, illetve Teherán is tanúsítson önmérsékletet. Ha ez túl egyszerű, vegyük bele a képletbe az Irakban, Iránban, Szíriában és Törökországban élő mintegy negyvenmillió, zömmel saját államról álmodó kurdot.

Az Iszlám Állam már legfeljebb a negyedét ellenőrzi a fél évvel ezelőtt elfoglalt területnek. Katonai és gazdasági értelemben esélytelen. A terror viszont még évekig, ha nem évtizedekig eltarthat. Terv kéne, és nem is csak hadi.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.