galéria megtekintése

Katika néni utolsó útja

4 komment


Kácsor Zsolt

Mióta Károly bácsi betöltötte a hatvanhetet, sokszor eszébe jut, hogy az életkora elérte a tehéntej literenkénti felvásárlási árát. Ilyenkor köp egy nagyot, hadd tudják meg, mire gondol.

Ötven éve mindennap hajnal négykor kel, hogy a teheneket ellássa, és a munkát egyre nehezebben bírja, de a száját összeszorítja, nem szól. Három fia van, egyik sem segít otthon. Kettő Debrecenben lakik, a harmadik, a legkisebb Németországban „tróger”. Károly bácsi nevezi így, a fiú ugyanis autótolvaj. Korábban mindenki azt hitte, hogy a fia autókereskedő, az igazság a rendőrségen derült ki Újfaluban. Károly bácsi nem tanúskodott a fia ellen, de amikor meglátta a folyosón bilincsben, köpött egy nagyot, hadd tudja meg, mire gondol.

Károly bácsi felesége Katika néni, aki hatvankét éves, rákos beteg. Károly bácsi Debrecenbe hordta a klinikára, és amikor mentek a Suzukival sugárkezelésre, mindig megálltak a csónakázótónál, és nézték a kopott vízibicikliket.

 

Károly bácsi a legkisebb gyerekének soha sem fogja megbocsátani, hogy az asszony állapota akkor fordult rosszabbra, amikor a fiúról a mocskos igazság kiderült. Mióta Katika néni beteg, Károly bácsi egyedül látja el a tizenkét tehenet, hajnalban megfeji őket, kihordja a ganét, közben majd leszakad a dereka, hasogat a térde, de nem szól. Aztán felül a Zetorra, s kimegy a földre. Estére vissza, akkor a teheneket megint megfeji, kitakarít, és eldől, mint a zsák.

A két nagyobbik fiú feléjük se néz, csak ünnepek idején, akkor rántott húst esznek. Feleségestül az öt unokával. Károly bácsi egyszer azt mondta, olyanok, mint a sáskák, de Katika néni szájon vágta. Mióta Katika néni beteg, nem süt már rántott húst a sáskáknak, csak fekszik otthon. Negyven kiló. Legutóbb az orvos Károly bácsi vállára tette a kezét, s azt mondta, hogy „kívánom a legjobbakat”. Károly bácsi így jött rá, hogy nincs tovább.

Pár nappal később Katika néni odaintette magához, s azt lehelte, hogy „Karcsi, menjünk be Újfaluba”.

– De hát minek, Katika?! – kérdezte Károly bácsi, mire az asszony azt válaszolta:

-  Fagyizni.

Károly bácsi összeszorította a száját, nem szólt. Kivitte az asszonyt, beültette a Suzukiba, a kocsi azonban nem indult, úgyhogy Károly bácsi belerúgott. Ötször. Majd megvonta a vállát, s azt morogta, hogy „akkor majd a Zetorral megyünk”. Ölbe vette Katika nénit, beemelte a traktor fülkéjébe hátra, és elindultak.

Mentek szótlanul.

Mezőpeterd után járőrkocsi állt az út szélén, és a döbbent rendőrök azonnal lemeszelték őket. Aztán azt kérdezte az egyik, hogy hová mennek ilyenkor azzal a traktorral.

– Újfaluba fagyizni – válaszolta Károly bácsi, mire a rendőr elbámult:

– De hát éjjel két óra van!

– Nem baj, úgy néz ki, csak egy gombócot veszek – mondta az öreg, és köpött egy nagyot. Hadd tudják meg, mire gondol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.