galéria megtekintése

Katasztrófa

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Mondjuk, hogy a veszprémi időközinek nem a kétharmados kormányzás fennmaradása a tétje. Hogy csak egy szokásos, ciklusközi választás, amin önmagán kívül semmi sem múlik, és vizsgáljuk meg ebből a szempontból, hogy kiket is indítanak a pártok, mennyire koherens a jelöltek személyisége azzal a politikával, aminek a nevében harcba szállnak a voksokért (a Fidesz érdekében, de különféle álpártok színeiben kampányoló trollok bemutatásától ezúttal eltekintenénk).

Az úgynevezett jobboldal a város fideszes alpolgármestere mögé sorakozik fel, akit a regnáló polgármester nemrég Navracsics Tibor politikai örököseként mutatott be. Navracsics pedig, mint ma már nyilvánvaló, a Fideszben dúló oligarchikus belharcok és életveszélyes törésvonalak elől menekült Brüsszelbe EU-biztosnak. Ezek szerint az ő kockázatkerülő különutassága és a távolból is egyre hangosabban hallatszó kormánykritikája lenne most a kormányoldal legvonzóbb ajánlata?

A középre tartó, a konszolidáció látszatáért a semmitmondást és a langyosvíz-jelleget is bevállaló Jobbik egy importemberrel kampányol, akinek a legfontosabb kampányüzenete az volt, hogy Veszprémben született (igaz, tízéves kora óta máshol él). Ha ez nem győzi meg a veszprémieket, hogy ő az a személyiség, aki miatt érdemes most a radikálisokra (?) szavazni, akkor semmi.

 

És idáig még a magyar belpolitika két legszervezettebb alakulatáról beszéltünk, nézzük meg azt is, hogy mi a helyzet ott, ahol kuszábbak a sorok. A saját identitásához visszatalálni igyekvő baloldal azzal a Kész Zoltánnal próbál nyerni, aki az előélete alapján a nem létező magyar szélsőliberális, illetve neokon politikai erők képviselője is lehetne (bár abban az országban, ahol a liberális internacionálé egykori alelnökének ötvenedik születésnapján tartott hálaadó szentmisén az áhítattól félájult tömeg szorong, ezen igazán kár lenne megbotránkozni). Az önmagát demokratikusnak nevező ellenzék a veszprémi és a hasonlóan körvonalazódó tapolcai panoráma alapján ugyanott – konkrétan az összefogás kontra ki kukorékolhat a dombon dilemmánál – tart a stratégiaalkotásban és a távlatos gondolkodásban, ahová 2014 tavaszán már eljutott, az ismert eredménnyel.

Ha Kész nyer, és esetleg még a tapolcai őskáoszból is valamelyik nem fideszes alkalmi államférfi kerül ki győztesen, az sem változtat a lényegen: ebből így 2018-ban még akkor sem lesz kormányváltás, ha a következő három évben a jelenlegi kormánypárt összes politikusa élő adásban, a lelkiismeret súlya alatt összeroskadva vallja be, hogy több közpénz tapad a zsebéhez, mint Simicska Lajosnak, a Szerb utca 9.-re pedig örök mementóul valóban felkerül az eddig csak demonstrációs kellékként használt emléktábla: „Ebből a házból vitték el Habony Árpádot és Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán Antal bűntársait a derék belvárosi rendőrök. Állíttatta a hálás utókor”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.