galéria megtekintése

Karesz fogkeféje

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán

– Mi ez a papír? – kérdezte Z., miután az első dolog, amit a lakásba lépve meglátott, egy levél volt. Karesznek küldte az Ördögszekér utcai politikai nyomozóhivatal. Karesz válasz helyett intett, üljenek le. – És mi van a munkával? Bent voltál a székházban? – pattogott tovább Z.

– Van összefüggés – kezdett bele Karesz. – Elmentem a Zászló-házba, találkoztam is néhány ismerőssel, amíg felértem a vezetőségi irodába. Ott Pista elmondta, nagyszerű lenne, ha ismét együtt dolgozhatnánk. Ki is készítette a papírokat. Aztán megkérdezte: hogy viselem? Én is ilyen arcot vágtam, mint most te. Elővette a szerződéstervezet alól a Hajnal Hasad friss számát, amiben azt írják: a Zászló-kormány idején színlelt szerződésem volt a minisztériummal. Talicskán toltam ki a pénzt.

Z. arra gondolt, hol lehet az a nyavalyás talicska, de aztán elment a kedve a viccelődéstől. Karesznek továbbra sincs munkája, mert a Zászló ebben a bonyolult helyzetben sajnos nem foglalkoztathatja. Lássa be, a közösség érdeke, hogy ne adjanak támadási felületet, ám teljes erkölcsi súlyukkal támogatni fogják.

 

Tényleg volt összefüggés a levéllel, ugyanis tanúnak idézték Kareszt az újság által kiszerkesztett ügyben.

– Az ügyészség postázójában működhet a szerkesztőség – állapította meg Z. Aztán észbe kapott: – Ügyvédünk sincs. B. nem tudna segíteni? – Karesz bólintott, holnap megkeresi B.-t.

– Azt mondta, vigyek fogkefét – kezdte Karesz a beszámolót. – Elmondanád érthetően? – sürgette feszülten Z. – Megtenném, ha érteném. B. a régi jogi szakértőjéhez küldött, aki azt mondta, hát igen, ismét ránk szálltak. Amúgy a tanúkból gyakran gyanúsítottat kreálnak, bent tarthatnak, vigyek magammal fogkefét.

Karesz a következő napokban mindenkit felhívott, akivel együtt dolgozott a minisztériumi időkben, mígnem egyikük megadta egy híres ügyvéd számát. Z. aggódott, miből fizetik ki, de nem volt más választásuk: másnap kellett menni a nyomozóhivatalba.

Miután Karesz telepakolta az ügyvéd asztalát egykori munkája dokumentumaival, az csak annyit mondott: – Öröm látni, hogy volt olyan szerződés, ami mögött állt teljesítés. Ne izguljon a pénz miatt. Az egyik legjobb emberemre bízom magát – engedte útjára Kareszt.

Másnap az Ördögszekér utcában Kareszmegint kipakolta a papírokat. A rendőrnő csodálkozva kérdezte: – Maga miért van itt? – Az ügyvédbojtár megnyugtatóan Kareszre nézett. Figyelték, ahogy a nyomozótiszt lapozgatja a temérdek anyagot. – Ha jól értem, azt is állítja, hogy a munkakör, amiben ön korábban dolgozott, ma is létezik. Csak háromszor annyiért tölti be... Nemesteleki Emma. Ez az a Nemesteleki család, ahol az apa lapkiadó, az egyik gyerek az állami holdingot vezeti, az unokahúg országimázs-kormánybiztos?

Az ügyvéd rátette a kezét Kareszére, jelezve, erre nem kell válaszolnia. Néhány évvel később Kareszt felhívta Pista a Zászló-házból. – Számítunk rád! Gyorsan kell csapatot építeni az új képviselőjelöltnek! Ez a közösség érdeke! Ennek az erkölcsi súlyát neked is érezned kell!

Karesz azt felelte, nagyszerű lenne, ha ismét együtt dolgozhatnának, de most nincs felesleges fogkeféje. Z., aki végighallgatta a jelenetet, szégyenkezve sütötte le a szemét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.