galéria megtekintése

Kardoskút üzenete

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 26. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Kardoskúton a tanév végéig 59 tanulóval és kilenc pedagógussal működött egy iskola, amely nem maradhatott fönn tovább – így rendelik a jogszabályok, mert kevés a gyerek.

Kardoskúton a következő tanévtől működik egy iskola nyolc tanulóval és két pedagógussal, mert embertelenség a kistelepülések iskoláit bezárni, és mert így is megengedik a jogszabályok.

"szolidárisnak lenni annyit jelentene: a magunkéból adunk, vagy átengedünk valamit"

 


A politikai baloldalon úgy szokták elképzelni, hogy a Klebelsberg intézetnél csupa elkeskenyedett ajkú Hoffmann Rózsa-klón ül, és direkt rosszat akar a diákoknak és a tanároknak.

Valójában sokféle ember ül ott, zömmel pedagógusok, akik menteni próbálják a kollégáik állását, minél jobb iskolába küldeni a tanulókat – közben persze megfelelni a hivatali hierarchia elvárásainak. Így sikerül.

Kardoskúton nem valami embertelen, elnyomó rendszert érzékelnek, hanem káoszt. Megállíthatatlannak tűnő lecsúszást és működésképt

elenséget. Kardoskút nem Borsodban és nem Szabolcsban van. Él ott még közel ezer ember, tudnának dolgozni, ha volna hol, és volna mit. Vannak jó földek, nem is olyan régen az egész falut eltartotta a föld. Orosházán a kelet-magyar vidék átlagánál jobban sikerült a gazdasági rendszerváltozás.

A befektetőknek legalább egy része nem piacot vett, hanem gyárat; lehetne bővíteni a foglalkoztatást, s akkor több ember járhatna dolgozni.

A csaknem hatvan gyerekkel még fenn lehetett volna tartani egy normális iskolát. De nem. Egyik kormányzás alatt sem. Vidéken szeretik hallgatni a Fideszt. Legalább szóban velük van. Holott az uralkodó párt is roppant sebezhető a napi tapasztalatok, a megcsalt remények oldaláról. No de van-e valamilyen ellenzéki üzenet Kardoskút számára? Üzenet-e az, hogy az agrárpolitikus Gőgös Zoltán lett az MSZP elnökhelyettese?

Aligha. Gőgös a szemükben a mezőgazdasági nagybirtok képviselője, a vörös-, zöld- és narancsbáróké, akik összekaparták a megélhetést jelentő földet, vele az uniós támogatást. Hatékonyságuk záloga, hogy minél kevesebb embert foglalkoztatnak. Pásztor Albert miskolci jelölése üzenet? Jobb híján a Jobbik üzenete: rendet csinálunk, mert megélhetést, fölemelkedést nyújtani nem tudunk. Üzennek-e valamit a budapesti demokraták? Szolidárisnak lenni annyit jelentene: a magunkéból adunk, vagy átengedünk valamit.

Budapest azt üzeni: mi jók vagyunk, versenyképesebbek nálatok, megérdemeljük az alacsony munkanélküliséget és a magasabb fizetést. Ti pedig annyit értek ott falun, amennyitek van.

Ez nemcsak Lázár János véleménye, hanem a korszellem maga. Kardoskúton akkor lenne jól működő iskola, ha újra nőne a gyermeklétszám. Akkor nőne, ha hosszú távon meg lehetne ott élni. Ha lenne újra állás. Piaci munkahely.

A Fidesz csak közmunkát tudott teremteni, az sem rabszolgaság, hanem munkával szerzett jövedelem. Hozott is nekik szavazatot. A baloldal és a nagyvárosok nem üzennek semmi reménykeltőt a vidéknek.

Így pedig ott édes mindegy, ki van hatalmon Budapesten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.