galéria megtekintése

Kapufa döntött

2 komment

Kovács Zoltán

Azt mondta egyszer a drága emlékezetű Varga Zoltán, hogy a futball többek között azért érdekes játék, mert az erőviszonyoktól függetlenül már a legelején rendszerint történik valami, ami az egész meccset meghatározza. Ezt nehéz kalkulálni, és ez sokszor a gyengébb javára dönt. Ez – mondta még Varga – egyetlen más labdajátékra sem igaz ennyire, mert az összes többi csapatsportban jobban lehet reagálni a váratlan eseményre, mint a futballban.

Az osztrákok a harmincadik másodpercben lőttek egy kapufát. Ha ez bemegy, valószínű, hogy a meccs az előzetesen várt mederben folyik tovább, a legvalószínűbb, hogy a végére belealszunk egy kétgólos vereségbe. Ma már azt is tudjuk, nem lett volna igazságos. A labda kapufára ment, és azzal, hogy az osztrákok számára elszállt a meccs gyors lerendezésének esélye, a továbbiakban küzdeniük kellett, és ez nem tetszett nekik. A mi helyzetünk ezzel szemben hangulatilag sokat javult, mert hamar túlkerültünk az első pánikon, ami erőt adó pillanat volt, nekünk is küzdenünk kellett, de mi erre is készültünk, a küzdésre.

Aztán történt, ami történt: fölülkerekedtünk rajtuk. Az idők során rengeteg rosszat írtam a magyar futballról, vezetőiről és a játékosokról. Azt, hogy alapjában véve igazságtalan és erkölcstelen pénzügyi alapokon áll, élén jórészt a magyar politika nevetséges figuráival, azt ma is tartom, de ettől alighanem külön kell választani ezt a válogatott csapatot, különösen a két korábbi norvégok elleni mérkőzést is tekintve: kedden ez a csapat komoly győzelmet szerzett, Norvégia után a magasabban jegyzett Ausztria ellen is nyert.

 

Sportértéke a sportág egészét illetően – különösen a semmire se jó bajnokság színvonalához képest – jelentős. Be kell látnom, hogy a tükrösre fényesedett hajával, oktobertfesti estek hangulatát árasztó öltönyzetében eleinte igen szörnyű benyomást keltő Bernd Storcknak van szeme a játékhoz. Javarészt abból a merítésből, amelyik korábban nem jutott semeddig, európai középcsapatot állított elő, ráadásul a hazai harmadik vonalból előhúzva Kleinheislert, aki a keddi meccsnek nyerőembere volt.

Nem akarok okoskodni, szakemberek úgyis leszakmázzák a szakmát, de tény, hogy igen közepes emberekből volt képes masszív védelmet összerakni, megkopott sztárokból középpályás sort – erre épül az egész játék. Újabban mintha ez tartaná össze a csapatot, nem pedig az üres szájalás, a vitorlásfrizura meg a tetkó. Nem volt könnyű ez a felismerés, át kellett ezen esni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.