galéria megtekintése

Káoszunk

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Az egységes világnézetűnek gondolt katolikusok után az eleve sokszínűnek ismert európai demokráciákat is egyre látványosabban kettészakítja a menekültkérdés.

A társadalmi választóvonalak közül a legszélesebb talán továbbra is a „keletiek” és a „nyugatiak” között húzódik: a vasárnap már-már tragikomikus fejleménye volt, hogy Lengyelországban, ahová egyébként is kevesen akarnak menekülni, ötször annyian tüntettek a kirekesztésért, mint a befogadás mellett.

Eközben a legnagyobb fogadó országok fővárosaiban tízezrek vonultak az utcára emberséges bánásmódot és a menedékkérőkkel való szolidaritást sürgetve, zászlajukon azzal a földrajzi trivialitással, hogy Európa szomszédos Szíriával. És napról napra újabb hajszálrepedések indulnak el Keletről Nyugatra. A német határ lezárásának híre azokat is elbizonytalanította, akik eddig azt hitték, hogy eligazodnak az értékek és érdekek konfliktusában.

 

A kontinentális káoszban már nem is az európai, hanem a globális létezés alapkérdéseire kellene felelni. Arra, tényleg alapvető emberi jog-e a jobb élet utáni sóvárgás, vagy csak a földi javaknak szabad szakadatlanul a gazdag országok felé áramlaniuk, az embereknek tilos. Meg arra, normális-e, ha a válságövezetekben kitermelt olajból egy-egy nyugati magáncég többet profitál Szíria vagy Líbia éves GDP-jénél, és akkor a fegyver-, illetve az emberkereskedelem dollármilliárdjairól szó sem esett.

Az okok helyett az okozatokról folytatunk hitvitákat, a végső érv pedig továbbra is az irigység. Mintha nem az önzés és a kapzsiság lenne az egész felfordulás origója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.