galéria megtekintése

Kamerát a képviselőre

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 01. számában
jelent meg.

Szél Bernadett
Népszabadság

Nem tudom, hányan bánkódnak, amiért a köztévé nem adja többé élőben a parlamenti üléseket. Tudom, sok lélekemelőbb dolog van annál, mint nézni, mi megy a patkóban, de azt gondolom, a parlamenti nyilvánosság szűkítése súlyos hiba, aminek sokkal nagyobb a jelentősége annál, mint hogy hányan bosszankodnak és szörnyülködnek azon, ami az Országgyűlésben folyik.

A közvetítéseknek többé nem jut hely a „Charly, majom a családban” című sorozat és a többi műsor mellett. A magyarázat szerint a parlamenti munkát továbbra is lehet majd követni a neten, van közvetítés online rádióban és kereskedelmi csatornán, de szerintem az Országgyűlés munkáját a közszolgálati televíziónak is kötelessége közvetíteni. Majd ha lesz közinternet, ha majd mindenkinek lesz anyagi lehetősége, eszköze és tudása ahhoz, hogy az online közvetítéseket kövesse, akkor majd beszélhetünk arról, hogy a köztévé szerepe kiváltható. Addig azonban nem!

A parlamenti közvetítés nem azért fontos, mert tömegek nézik. Hanem azért, mert mindenkinek egyformán elérhetővé kell tenni a rá tartozó információkat és azért is, hogy mi, képviselők tudjuk: bármelyik választó bármikor, akár csak véletlenszerűen nyomogatva a távkapcsolót is, odatévedhet egy plenáris ülésre. Nekünk pedig az a kötelességünk, hogy úgy végezzük a munkánkat, mintha mindig százezrek és milliók követnék az Országgyűlés munkáját: úgy kell dolgozni és úgy kell viselkedni.

 

Tisztában vagyok az ellenérvekkel. A parlament sokak szerint elveszítette funkcióját, a Fidesz kiüresítette a képviselői munkát, a kormánypártiak gombnyomogató robotokká váltak, az ellenzék pedig tehetetlenül vergődő, alig hallható páriává. De amikor a politika a legsötétebb mutyik világává vált, akkor a parlamentre mégis úgy kell tekintenünk, mint a nyilvánosság utolsó résére, és nem pedig úgy, hogy ami a parlamentben zajlik, pusztán fedezése annak, ami a zárt szobák mélyén történik. Mi azt akarjuk, hogy a parlamenti nyilvánosság előbb-utóbb kulcs legyen a háttéralkuk szobáihoz, ehhez azonban az kell, hogy ne csökkenjen, hanem ha lehet, még nőjön is a parlamenti munka nyilvánossága.

Hiszen ott kérjük számon a kormányt az interpellációkkal, a kérdésekkel. Ott szólalunk fel azok érdekében, akik beküldtek minket a parlamentbe, hogy képviseljük őket. Ott küzdünk, kérdezünk, érvelünk, és ott kapunk olyan reakciókat, amik talán sok emberben felvetik a kérdést, hogy tényleg ezt az embert küldtem be a Házba?! Akarok én még ezekre szavazni?!

A képviselőknek pedig ezt tűrniük kell, sőt még sokkal többet is. Az átláthatóság a kulcs. Ahogy nem fogadható el, hogy tisztázatlan eredetű vagyona legyen, egy képviselő megszűnik képviselő lenni akkor is, ha az emberek háta mögött tevékenykedik. Minden lépés rossz tehát, mely szűkíti a nyilvánosságot, és minden döntés jó, amely növeli azt. Épp most van egyre nagyobb szükség a parlamenti nyilvánosságra. Ahogy nő a zavar a Fideszben, ahogy egyre több kormánypárti képviselő kényszerül kínos magyarázkodásra a választókerületében, úgy nő a jelentősége annak, hogy a szavazók bármikor ránézhessenek a Ház működésére. Érezze csak a Fidesz megannyi bólogatójánosa, hogy személyesen is felelősséget kell vállalnia minden egyes mondatáért, minden egyes szavazatáért.

Nem tudom elfogadni Kövér László indoklását sem, hogy neki csak annyi a kötelessége, hogy biztosítsa a „jelet”, aztán majd a köztévé eldönti, hogyan tovább. Ha valakinek, neki tudnia kellene, hogy az Országgyűlés, a parlamenti munka jelentősége a felelősséget vállaló képviselőktől és a választóktól függ. A kettő között pedig a nyilvánosság teremt kapcsolatot. Aki a kettő közé áll, még mélyebb szakadékba löki a magyar politikát. Ha pedig valakinek nem tetszik, amit az Országgyűlésben lát, akkor azt nem rejtegetni kell, hanem megváltoztatni.

A szerző az LMP társelnöke

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.