galéria megtekintése

Kamatszalámizók

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 26. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Végéhez közeledik a hosszúra nyúlt kamatcsökkentési ciklus, a tippversenyben most épp az augusztusi zárás vezet. Így kerek is lenne, hiszen épp két éve kezdte meg a monetáris tanács Orbán-kormány által delegált négy külsős tagja a vágási sorozatot, s ezzel a Simor András és két alelnöke által képviselt óvatos politika feladását. De lehet, hogy szeptemberben is vágnak még egy tíz bázispontos szeletecskét a kamatszalámiból, két százalékra csökkentve az irányadó rátát.

A kilencfős testületből csak ketten látják úgy, hogy a hiperalacsony kamat kockázata jóval nagyobb, mint a hozadéka. Infláció nincs, az egyedüli rizikófaktor pedig – amelyet az óvatoskodók a nemzetközi befektetői hangulat hirtelen romlását követő tőkemenekítés rémképében látnak – nem túl acélos. Szerencsénkre.

Válsággócok azonban mindig is lesznek, egyszer Észak-Korea, másszor Irak, Irán vagy éppen Ukrajna borzolja a pénzüket biztonságban tudni akaró befektetők idegeit. A nagy jegybankok – amelyeket Matolcsy György példaképként tisztel, s ahol csak tud, kopíroz – a 2008-as válság hibáin okulva most jól kezelik a helyzetet, szinten tartva a likviditást, nem hagyják kiszáradni az állampapírpiacokat, emellett biztosítják a gazdasági növekedéshez szükséges hitelforrásokat. A kamatkörnyezet pedig rég nem volt ilyen kedvező: a gazdasági nagyhatalmaknál nulla százalék körüli szinteken vert tanyát, jelezve egyben azt a határozott igényt, hogy a kereskedelmi bankok ne a jegybanknál raktározzák a pénzüket, hanem vállaljanak kockázatot, és kölcsöneikkel segítsék a gazdaság fejlődését.

 

Nálunk ez nem így van. A kamat lassan halad ugyan a nullás szint felé, de a hitelezés sehogy sem akar beindulni, ezt maga az MNB is elismeri. A bankok ódzkodása is valahol érthető, a kormány nem partnerként, hanem ősellenségként kezeli őket, izomból letolva a torkukon a megszorításokat. Most éppen egy négyszázmilliárdos, jogtalanná minősített tételt ver le rajtuk a Kúria döntésének érvényt szerezve, de a zsigerelés végét még ma sem lehet látni.

A bankrendszer meghirdetett magyarosításának közepén járunk, a természet(ellen)es kiválasztódási folyamatban augusztustól, a jegybanki kéthetes kötvény betétté alakításával indul új fejezet. Az MNB ezzel kisöpörné a „parkolójából” a fölös ezermilliárdokat, arra serkentve a bankokat, hogy ha már nem hiteleznek, vegyenek inkább biztos üzletet jelentő állampapírt, vagy menjenek isten hírével haza. Megvagyunk nélkülük.

Addig is a jegybank a növekedési hitelprogrammal próbál életet lehelni a kkv-szektorba. Abban azonban fölösleges reménykedni, hogy az alapkamat nyesegetésével majd elérkezik a Kánaán, az olcsó hitelek kora. Persze van, akinek jut a jóból, és van, aki kétszázalékos kamat mellett sem lesz hitelképes. Érzékelhető élénkítő hatásuk ezeknek a csipegetéseknek ma már gyakorlatilag nincsen, kommunikációs síkon viszont lehet velük villogni. Ameddig nem fordul a kocka, s a kamatemeléseket kell sikerként eladni. Nem lesz egyszerű feladat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.