galéria megtekintése

Kamat-matt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 07. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Elpattant a húr, a forintárfolyam nyílként száguld olyan magasságokba, ahol semmi keresnivalója sincsen. A 315 forint fölötti euró nemcsak azoknak kellemetlen, akik most váltják ki nyaralásukhoz a valutát, hanem a gazdaság egésze komolyan megszenvedi. Mert lehet ugyan, hogy az ország az idegenforgalmi mérlegén nagyot javít, ha a külföldiek számára olcsók vagyunk, és nem utolsósorban ezért tódulnak is hozzánk a turisták, de összességében a hatás egyértelműen rossz.

Ennek ellenére a forintgyengülés kedvező hatásában rendületlenül bízik a kormány, noha kifelé ezt aggodalmaskodó nyilatkozatokkal próbálják palástolni, mindig másra hárítva a felelősséget.

Matolcsy György, aki patrónusa szerint immár másfél éve a legalkalmasabb ember a Magyar Nemzeti Bank vezetésére, láthatóan nem lép fel a forint gyengülése ellen, intervenciónak devizapiaci kereskedők szerint nyoma sincs. Az utolsó üzenet mindenesetre magvas volt. A jegybankelnök július végén, a kamatvágási ciklus lezárásaként kiállt a nyilvánosság elé, hosszasan sorolta a saját maga, illetve az MNB-be hozott csapata által elért sikereket, miközben nem túl elegánsan, de a tőle megszokott módon az elődökre kente az összes sarat. Mosakodjanak ők, ha akarnak. Aztán a trivialitás síkjára visszatévedve kinyilatkoztatta, amit jó ideje nem hallottunk tőle, hogy az MNB elsődleges – amúgy törvényben rögzített – feladatának az árstabilitást tekinti, és hogy egyébként nincsen árfolyamcélja. A forint tehát oda megy ahova akar, csak az infláció legyen rendben. Megy is.

 

Matolcsy kijelentette azt is, hogy jövő év végéig nem nyúlunk a 2,1 százalékra nyesett alapkamathoz, csak ha csökkentésre van mód. Nekünk ilyen ügyekben nem főnökünk sem az amerikai Fed, sem a Bank of England, de még kevésbé az Európai Központi Bank.

Ez már nem újdonság. Járjuk a magunk útját, a magabiztosság máza pedig nem repedezik, érkezzék bármilyen rossz hír. Mint most, amikor a külföldi befektetők kiszállnak a forintból, egyszerűen azért, mert Matolcsyék boka alá vágták a kamatot, eltüntetve az a kicsiny előnyt, amiért még megérte itt tartaniuk a pénzüket.

Ezek a befektetők most megkapják a jól megérdemelt spekuláns címkét, pedig az tették, ami józan gondolkodást feltételezve elvárható tőlük: ha itt nem fial eleget a pénz, akkor máshová viszik. Ezért bízták rájuk. A külföldi intézményi befektetőket Matolcsy immár a betétté alakított kéthetes jegybanki kötvény vásárlásából is kizárta, ennek a levét épp most isszuk meg. Talicskázzák ki a pénzt, a devizahiteles mentőcsomagot már meg sem várják, pedig annak az alsó hangon 900 milliárdos tételnek plusz a hitelek forintosításának is brutális hatása lesz. Persze társadalmi szinten, mert senki se higgye, hogy aki sokkolóval birizgálja a tisztességtelen bankokat (közte állami tulajdonúakat), azzal nem rázza meg rögtön az ügyfeleket is. Ez ellen nincs szigetelés, nincs körkörös védelem, hiába a kuruckodás. Ami most kellene, az az okos, higgadt és hiteles kommunikáció, hogy legalább a helyükre kerüljenek a dolgok.

Ez hiányzik, de nagyon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.