galéria megtekintése

Kábé

Tudják, mi a közös Kun Bélában és a hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszóban, Ryan Lochte-ban?

Hogy mindkettő repülőgépen menekült az országból.

A különbség meg az, hogy míg Kun Béla életének nagy tragédiája az volt, hogy nem ő volt Lenin, addig Lochte attól szenved tizenkét éve, hogy nem ő Michael Phelps. Hiába úszik gyorsan, nyer relatíve sok érmet (csak olimpiákon tizenkettőt), hiába csinált magáról egy még a műfaj mércéjével is gyalázatos valóságshow-t, hiába hidrogéneztette ki a séróját Rio előtt egy kis extra figyelemért, mindenki az úszóversenyek végére huszonháromszoros olimpiai bajnok Phelpsről beszél egyfolytában.
Ez pedig megmagyarázza az események alábbi láncolatát.

 

Először is egy hete Ryan ­Lochte-t és három fiatal amerikai úszót rendőrnek öltözött rablók állítottak meg a riói éjszakában, egyikük fegyvert is nyomott Lochte fejéhez, aki a halállal szembenézve egy hanyag „ne már!”-ral elintézte a helyzetet, majd hagyta, hogy kizsebeljék. (Lochte elsőre így mesélte az anyukájának, aki gyorsan elmondta a sajtónak.)

Illetve mégsem. Lochte-t és három fiatal amerikai úszót (továbbiakban L+3) rendőrnek öltözött rablók (RÖR) támadtak meg akkor, amikor a taxijuk éppen megállt egy benzinkútnál, az egyik fegyvert is fogott Lochte-ra, úgy tessék-lássék távolról, de aztán fizettek, és annyiban maradt az ügy. Lochte, aki tehát repülőgépen menekült Brazíliából, mert már beidézték tanúskodni, így mesélte az ügyet az NBC tévécsatornának, hozzátéve, hogy most már becsszóra igazat mond.

Ja, majdnem: L+3 és a RÖR között történt valami, amit Lochte nem elég „óvatosan és pontosan” fejtett ki, sajnálja. (Ugyanő, amikor már a fél brazil sajtó térfigyelő kamerák felvételeivel igazolta, hogy Lochte hazudik.)

L+3 megállt könnyíteni magán egy benzinkútnál, de mivel zárva volt a vécé, a falat vizelte le, majd Lochte leszerelt valami táblát, jöttek a rendőrnek öltözött rendőrök, Lochte emberkedett egy kicsit, és L+3 kármentésként odaadta a nála lévő pénzt, aztán hazataxizott. (Ez annak az úszónak az álláspontja, akit az eddigre a kevéssé országimázs-javító hazudozás hatására kissé zabos brazil hatóságok a hazafelé induló repülőről rángattak le, elvették az útlevelét, és egy életre megtanulta, hogy ne menjen bele Ryan Lochte-val az éjszakába.)

Hopsz, nem, L+3, taxi, vécé, vizelés, RÖR oké, de Lochte egy posztert tépett le a falról, valamint egy másik úszóra is fegyvert fogtak. (Repülőgépről lerángatott amerikai 2.)

Elnézést, inkább legyen úgy igaz, hogy történt, ami történt L+3 és RÖR közt, a lényeg az, hogy Lochte-ra fegyvert fogtak, és pénzt akartak kizsarolni szegényből. (Lochte sokadik, zokogó verzió.)

Állj, állj, félreértés, épp most, egy héttel az események után: Lochte nem is effektíve hazudott korábban, csak nagyon be volt rúgva még akkor is, amikor a tévében nyilatkozott. (Bűnbánó Lochte a brazil tévében, próbálva menteni a menthetőt, miután egy egész ország utálta meg, amiért pont sztereotip módon viselkedett: a fehér gringó bejön az országunkba, mi szívesen látjuk, erre vandálkodni meg suttyózni kezd, és még bennünket állít be barbárnak.)

Ezzel talán vége. Lapzártáig biztosan. A tanulság pedig egyértelmű: ne hazudjunk anyukánknak arról, hol jártunk tegnap este.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.