galéria megtekintése

Justitia sarujából elbocsátva

2 komment

Dr. Ujkéry Csaba

Most már szimbolikusan is véget ért egy korszak azzal, hogy a rendszerváltó megyei bírósági és törvényszéki elnökök közül az utolsónak, a Győri Ítélőtábla elnökének a mandátuma is lejárt június 30-án. Ezzel formálisan is megvalósult a kormányzó politikai hatalom szándéka a ­bírósági igazgatás személyi állományának ­átalakítására. Ezen munkálkodott következetesen a ­Fővárosi Munkaügyi Bíróság egykori elnöke, aki korábban különösebb szakmai, igazgatási ismertséggel nem rendelkezett, és az ellenzék tüntető távol­létében nevezte ki a kétharmados többség az Országos Bírósági Hivatal eddig példátlan hatalmú elnökévé.

Az átalakítás folyamata 2012-ben, a hatvanöt éves kort elért bírák kényszernyugdíjazásával kezdődött. A rendelkezést az Alkotmánybíróság és nemzetközi fórumok is elmarasztalták, ennek következtében jelentős kártérítéseket kellett fizetni a nyugdíjazottaknak, leváltottaknak, de a helyzet fennmaradt. Az elbocsátott elnökök helyeit a hivatal elnöke villámgyorsan betöltötte, ennek következtében az eltávolítottak közül senki nem kerülhetett vissza a beosztásába.

Engedtessék meg, hogy pár szóval megemlékezzem róluk, a rendszerváltást követő elnöki karra. 1992-ben az Antall-kormány igazságügy-miniszterének, a most alkotmánybíró Balsai Istvánnak volt a feladata, hogy a szocialista Kádár-rendszerben az MSZMP bizalmából kinevezett megyei bírósági elnököket leváltsa. Balsai korábban fővárosi ügyvédként tevékenykedett, személyi ismeretei, kivált a fővároson kívül, korlátozottak voltak. Nekem is jutott a feladatból, aki párttag sosem voltam, hogy mint bizonyos ismertséggel rendelkező szakmabeli, segítsem az új elnöki kar kiválasztásában. Vezérelv volt, hogy korábbi MSZMP-tagok nem jöhetnek számításba, továbbá az is, hogy a kiválasztottak szakmai tevékenységükben elismertek legyenek. Beutazva a megyéket, hasonló gondolkodású kollégáimnál tájékozódtam, majd a szerzett ismeretek figyelembevételével döntött a miniszter a kinevezésekről, esetenként felülbírálva az összbírói értekezletek javaslatát.

 

Az új elnöki kart a kezdetekkor sorozatos támadások érték, de aztán a kedélyek elnyugodtak. Tettük a dolgunkat becsülettel, nem hallgatva sem a jobb-, sem a baloldalról jövő hangokra, és ez így volt rendben. Az MDF-kormányt követő MSZP-kormány igazságügy-minisztere, Vastagh Pál, az elnöki kart mandátumának lejártakor ugyanúgy kinevezte, mint korábban a másik párt minisztere.

Az MSZP-kormány nem kívánt tovább foglalkozni a felső szintű bírósági igazgatással, az SZDSZ-szel meghozták a törvényt a bíróságok önigazgatásáról, az Országos ­Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) létrehozásával, amelynek az elnöke a Legfelsőbb Bíróság mindenkori elnöke volt. Az OIT hatáskörébe került a mandátumok lejárta után a pályázók közül az új elnökök titkos szavazással történő megválasztása.

Időközben a hetvenéves nyugdíjkorhatár elérésével – halálesetek következtében – új elnökök is kerültek kinevezésre. A tanács tagja voltam, tudom, hogy a testület a korábban kinevezett elnökök munkájával meg volt elégedve, és minden esetben elfogadta az összbírói értekezletek titkos szavazásával megerősített javaslatait és a kinevezéseket megújította.

A Balsai István által kinevezett és ezen időt megért elnökök húsz évig, 2012-ig voltak hivatalban, amikor a változás bekövetkezett. Ennek a váltásnak a magyarázata egy fehér könyvet igényelne, áttekintéssel a '68-as nemzedék bíróságaitól napjainkig. Milyen a mai kinevezési gyakorlat, bírósági munka és munkahelyi közérzet a korábbihoz képest? – ezt azok tudják igazán, akik dolgoztak a régi rendben is. A leváltott, illetve a továbbiakban ki nem nevezhető megyei, majdan táblabírósági elnökökről nem szokása a „felsőbbségnek" manapság pozitívan megemlékezni. A jobbik eset a hallgatás. Ezért íródott ez a pár sor. Ne felejtsük el, hogy voltak, és ők teremtették meg a jelenlegi rend tárgyi és – az ítélkező bírák vonatkozásában – személyi feltételeit. És bizony a különböző kormányok költségvetésileg nem voltak bőkezűek, nem röpködtek felénk a milliárdok, és fizetésemelés sem volt 2005 óta.

Mindennek lejár egyszer az ideje. Politikusok, kormányok jönnek és mennek, de vannak örök értékek, amelyek megmaradnak. Mi, az elbocsátottak becsülettel hordtuk Justitia szakadt saruját évtizedeken keresztül. Emelt fővel nézünk vissza és nézünk előre is. A reális értékelésnek is eljön majd az ideje, és nincsenek kétségeim, merre billen ama mérleg nyelve, ha a másik serpenyőjébe a jelenlegi bírósági rend kerül.

A szerző nyugalmazott törvényszéki elnök, címzetes táblabíró

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.