galéria megtekintése

Jól odamondtak

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Azt azért észre kell venni, hogy egyre több a bátor kormánypárti politikus. Legutóbb Németh Zsolt, a parlamenti bizottsági elnök mondott oda bátran a társaknak, hogy „a putyini retorika rendkívüli mértékben jelent meg” a honi politikában. Ami nyílt támadásnak is felfogható az Amerikát egyre bátrabban egzecíroztató Szijjártó miniszter, Lázár miniszter, Rogán frakcióvezető, Kövér házelnök, de tán még a miniszterelnök ellen is, miközben, s ezt nem győzzük hangsúlyozni, Kövér doktor tényfeltárása szerint épp a negyedik világháború kellős közepében vagyunk.

Háborúban ilyen szavak után statárium szokott lenni meg főbelövés. Ehelyett a miniszterelnök, úgy is mint Európa erős embere, derűre fakadva fejtegeti a köztévé évzáró interjújában, hogy teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy; az már csak úgy van, hogy „szólogatnak egymásnak az urak”, de valójában az ország a fontos. „Ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (…), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók.”

Amivel teljességgel egyetértünk. Azzal a nüánsznyi megjegyzéssel, hogy azért kicsit más az, amikor a burkoló és a vízvezeték-szerelő urak szólogatnak be egymásnak lakásunk kellős közepén, példának okáért, hogy utóbbi miért lépett rá az előbbi által frissen lerakott járólapokra, a végén persze az épületgépész is beszáll a vitába mint értelmiségi; ezenközben az ország és az emberiség minden bizonnyal jól jár, csak a konyhánk lett még jobban szétverve.

 

Nem tudjuk, hogy Európa erős embere mindezt hogyan fogja majd végigélni a Várba költözésnél, ahol a burkolók még az átlagosnál is idegesebbek, mert a fegyveres őrök az első rossz mozdulatra skrupulusok nélkül lépnek bele a friss kötőanyagba; mindezt Európa erős emberének is nyilván figyelembe kell majd vennie. Az a rossz az egészben, hogy közbelépni vagy akárcsak az egyik pártjára állni igen kockázatos, mert a burkoló, a vízvezeték-szerelő meg a többiek azonnal összezárnak, s mi vagyunk a nagy, pusztító, közös ellenség, aki miatt nem megy a munka.

Ez azért fontos, mert már régebben is kérdezték tőlünk, hogy Simicska vagy Orbán mellé állunk-e a köztük kirobbant vitában. Később, hogy Lázár vagy Tarlós, Lázár vagy Csányi, Rogán vagy Pokorni-e a favoritunk; szép kis választék, pláne, hogy utóbbi már mint hős jelent meg a sajtóban, hiszen jól odamondott az urizáló felső osztálynak, az ember pedig nem győz hálásnak lenni minden ilyen gesztusért. Ám az ember úgy is van vele, hogy tetszett volna Németh Zsoltnak még a nyáron, Tusványoson, Európa erős embere mellett ülve putyini retorikáról beszélni, amikor az az illiberális államról áradozott.

Kötelező Pokorni Zoltánnak Fidesz-politikusként polgármesterkednie, ha ennyire nem tetszik a rendszer? – kérdezhetnénk, már ha tényleg a rendszer nem tetszik neki meg a többieknek, tudniillik megfigyelhető, hogy soha egyetlen új rebellis sem kritizálja a fennálló, országrontó építményt; ebből következően miért jó az bárkinek is, ha mondjuk Navracsics vagy Varga Mihály lesz az utód? Most születnek itt, az orrunk előtt az új Pozsgay Imrék és Szűrös Mátyások, és ezt kellő komolysággal még végig is kell néznünk.

Hogy aztán a végén, amikor már elment a burkoló és az egész díszes társaság, arra érjen haza az ember, hogy sorra jönnek fel a járólapok, ázik és rohad minden; lehet kezdeni elölről az egészet.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.