galéria megtekintése

Jogról jogra

A magyar kormány trafikügyben ismételten elbukott Strasbourgban: a bíróság – immár másodízben – megállapította, hogy államunk a dohányforgalmazási engedélyek visszavonásával, az emlékezetes trafikmutyi előkészítésével megsértette a korábbi jogosultak tulajdonhoz fűződő jogait. A kisemmizett dohányárusok korábban az alkotmánybírósághoz is fordultak, de a legmagasabb magyar jogi fórum elhajtotta őket, mondván: jogfosztásuk a magyar alkotmányos rendbe belefér.

Strasbourgnak, vagyis az Emberi Jogok Európai Bíróságának a legfontosabb feladata az 1950-es Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyelete. Ez a dokumentum rögzíti az európai emberek alapvető, elvonhatatlan jogait. Többek között a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát, a gondolati, lelkiismereti és vallásszabadságot, a hatékony jogorvoslathoz való jogot, meg a javak háborítatlan élvezetéhez való jogot – ez az, amit nálunk megsértettek. Az egyezményt nem az Európai Unió vagy valamelyik másik gyanús háttérhatalmi szervezet, hanem a 47 országot – többek között a magyar kormány által mintaállamnak tekintett Oroszországot és Azerbajdzsánt is – tömörítő Európai Tanács fogadta el, a betartása minden aláíró ország számára kötelező.

Hogy a hivatkozott dokumentum komolyságát érzékeltessük, talán elegendő megemlíteni, hogy az Orbán-kabinet által tető alá hozott új alaptörvény első cikkelyének első mondata az egyezményből vett passzussal kezdődik: „Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.”

 

A kormány a korábbi trafiktulajdonosokat az emberi jogi egyezmény, illetve az abból levezetett alkotmányos előírás ellenére megfosztotta a korábbi tulajdonuktól, méghozzá kártalanítás nélkül – miközben maga az alkotmány írja elő: tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet. Már (a legbátrabb) két kárvallott is Strasbourgig ment jogorvoslatért, mert itthon senki nem szolgáltatott igazságot nekik, ami csak két dolgot jelenthet. Lehetséges, hogy a magyar alkotmány ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, de az sem kizárható, hogy a most már döntően fideszes kinevezettekkel feltöltött alkotmánybíróság képtelen az alaptörvényt az egyezménnyel összhangban értelmezni. Hogy melyik kínosabb, azt az olvasóra bízzuk – mint ahogy annak a költői kérdésnek az eldöntését is, hogy helyes lenne-e, ha az állami jogsértés nyomán az adófizetők helyett a döntéshozók fizetnék a trafikosoknak megítélt kártérítést. Válaszok helyett szorítkozzunk most annak kimondására: egy alapjoggal kapcsolatban a „nemzeti” kormánnyal és a „kereszténydemokrata” alkotmánybírósággal szemben megint egy külföldi bíróságnak kellett megvédenie egy magyar állampolgár jogos érdekeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.