galéria megtekintése

Jobbegyenes Pontának

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 20. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

2012 nyarán, Traian Basescu államfő felfüggesztése után a német közszolgálati rádió kérdéseire válaszoltam. A nyugati sajtóban akkoriban gyakran hasonlították össze Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és a frissen hivatalba lépett román kormányfőt, Victor Pontát.

Futólag szóba került a román miniszterelnök plagizált doktori dolgozata is. Miután nem sokkal korábban plágium miatt lemondott a német védelmi miniszter, a Deutschlandfunk munkatársa kíváncsi volt, az affér milyen következményekkel lesz szerintem a fiatal román miniszterelnök pályafutására.

Annyira elképedt a válaszomon, hogy többször visszakérdezett: tényleg azt hiszem, hogy Ponta megússza lemondás nélkül? Mint kiderült, Ponta körül nemhogy nem fogyott el a levegő, de fél évvel később az általa vezetett koalíció a voksok 67 százalékát kapta a parlamenti választáson. A románoknak annyira elegük volt a megszorításokból, hogy rohantak kézzel-lábbal megszavazni a „Basescu-rezsim lebontását” ígérő szociáldemokrata-liberális ellenzéket.

 

Ma már nem jósolnék Pontának hosszú és boldog éveket a miniszterelnöki székben. Pedig a szociáldemokrata politikus nem is olyan régen, még az ellenzéki Klaus Johannis novemberi győzelme, államfővé választása után is azzal élcelődött, hogy őt legfeljebb az ügyészség válthatja le. Ma már ez nem tűnik annyira viccesnek. A korrupcióellenes ügyészség meggyanúsította egy nyolc évvel korábbi eset miatt, és bár annak semmi köze a kormányfői tisztéhez, illetve tevékenységéhez, mégis megtörtént, amire kevesen fogadtak volna: Ponta hátralépett egyet, lemondott a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről.

Victor Ponta román miniszterelnök érkezik a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságra. Okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indítottak ellene büntetőeljárást
Victor Ponta román miniszterelnök érkezik a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságra. Okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indítottak ellene büntetőeljárást
Vadim Ghirda / MTI/AP

Informálisan továbbra is ő irányítaná a pártot, de több kollégája máris jelezte: a politikában a hűség csak addig tart, ameddig a hatalom. Váratlanul feszült lett a viszonya Gabriel Opreával, a parlamenti többséget biztosító koalíciós partnerrel, miközben a liberális államfő totális háborút indított a kabinet ellen.

Klaus Johannis legutóbbi „jobbegyenese” az áfacsökkentés megvétózása volt. Az intézkedést az elnök liberálisai is megszavazták, sőt a 19 százalékos forgalmi adót ők maguk javasolták, az szerepelt ugyanis Johannis elnökválasztási programjában. Mégis: az elnök most nem lát nagyobb veszélyt a román gazdaságra az áfacsökkentésnél. Johannis érvelése bonyolult, de annyit a közember is felfog, hogy újabb megszorítások jöhetnek.

Márpedig az adócsökkentés csak akkor járhat pozitív hatással, ha az állampolgár többet költ, ezáltal nő a vállalkozások forgalma. Az államháztartás bevételei pedig még gyarapodhatnak is. Ha a fogyasztó attól fél, hogy hamarosan újabb adóemelés, netán bércsökkentés következhet, hajlamos félretenni az áfán megspórolható kevéske pluszjövedelmet. Az államfő „aggodalma” – amellett, hogy szembemegy saját programjával – bizalmatlanságot szül, és könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.