galéria megtekintése

Jobbegyenes

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.

Dr. Nagy Zoltán
Népszabadság

Azon már nincs mit csodálkozni, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség ismét „leverte” ellenfeleit. (Lassan már önmagát is.) Ahogy Orbán Viktor is fogalmazott az EP-választás éjszakáján – szabad fordításban: „nagyon győztünk”. (A tényeket kár lenne opponálni, az okokat most ne kutassuk.) Talán azon sem lepődhetünk meg, hogy a miniszterelnök szótlanul figyeli, miként válik víziójából hétköznapi valósággá a média porba tiprása. (Az eredmény 2:0, a harmadik harmadot – önkormányzati választások – már csak a tisztesség okán, a fair play szellemében is le kell játszani.) A másképpen gondolkodók végleges elhallgattatása, a több színű, plurális véleményformálás kiiktatása azonban olyan „mélyütést” vihet be a jogállami demokráciába, ami – hogy stílszerű legyek – egy KO-val felérő megsemmisülést vetít előre. Ennek a tétje pedig nem más, mint a szabad sajtó léte, nem léte! Hogy ebben a „harcban” – igyekszem megint csak kontextusban maradni – ki lehet a jobb(ik), ma még kétséges, bár mint tudjuk, jaj, a legyőzöttnek…

Marabu

Morvai Krisztina a Jobbik EP-listavezetője este még az ellenzékinek mondott ATV-ben „pofozza” Simon András műsorvezetőt, reggel már a kormánypárti M1-ben „ekézi” Csete Beáta kérdezőt. A képviselő asszony nem tudja elfogadni, hogy tőle a szerkesztő-riporterek azt kérdezzenek, amit akarnak. Csak arra „vevő”, amire ő válaszolni akar! Egyébként ferdít, terel, mások szavába belevág, kioktat. Mielőtt még elmélyednénk a politikus hölgy fenomenológiájában (már eddig is túlzott mértékben tettük) leszögezem: ha már annyira büszke jogi diplomájára és ebből fakadó „mindentudására”, neki kellene a legjobban tudnia a következőkről:

 

1. A sajtó nem önálló hatalmi tényező (bármennyire is szeretné).

2. Funkciójából fakadóan ellenzéki beállítottságú (a hatalom kontrollja).

3. Létezik a szerkesztői szabadság (újságírói függetlenség),

4. a tájékoztatási kötelezettség (a közérdek szolgálata).

5. A média nem véleményvezér (kritikus attitűd jellemzi).

6. Valóságábrázolása reprezentatív (semleges és sokszínű).

7. Demokratikus értékeket képvisel (a normalitáson nyugszik).

8. Nem lojális és főleg nem szervilis (pártfüggetlen).

9. A nyilvánosság eszközével él (hiteles és őszinte).

10. Felelősségteljes szolgálat (manipuláció- és hazugságmentes).

Morvai Krisztina EP-képviselő kijelentette: őt nem köti a Jobbik pártfegyelme, kvázi saját politikai tömörülésétől is függetleníti magát! (Ergo: az EP-ben is a függetlenek frakciójában ül.) Az pedig, hogy másik most megválasztott két képviselőtársa hol talál magának helyet, nem az ő tiszte eldönteni. (Más kérdés: egy demokratikus pártban illő-e az efféle önállósulás, avagy „külhonban” amúgy sem foglalkoznak ilyenekkel?)

De visszatérve a szabad és független sajtó elnyomására. Immár két (!) olyan meghatározó (nagy)párt is létezik Magyarországon, amelyeknek nem érdeke a média függetlensége. Ellenkezőleg! A kormányon levők erőpolitizálásába nagyon is illeszkedik az összhatalmi törekvés. És most úgy tetszik, a magukat váltópártnak nevező „trónkövetelők” sem gondolkodnak másként. A centrális erőtér egyesülni látszik, előbb-utóbb összenő, ami összetartozik! Ez már nem csak aggasztó, egyenesen félelmetes. Különösen annak „árnyékában”, hogy az ellenzék egy helyben toporog, semmi jelét nem adja új platformok létrejöttének és megerősödésének. Márpedig a tömegkommunikáció felemel és/vagy sárba ránt.

A szerző PhD, médiakutató

                                                       ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.