galéria megtekintése

Jobbágy kerestetik

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 20. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Ki nem találnák, mi tartotta össze ácskapocsként az orosz nemzetet a XIX. században. Nem a pravoszláv egyház, nem a közös nyelv vagy kultúra, még csak nem is a cár atyuska. A jobbágyság, az. Ezt Valerij Zorkin írta a kormány lapjában, a Rosszijszkaja Gazétában, arról elmélkedve, hogy nagy a világban a felfordulás, a nemzetközi jogot az erősebb országok a saját szájuk íze szerint interpretálják, pedig rendre volna igény.

Zorkin a szovjet érában többek közt a belügyminisztérium akadémiáján tanított, Gorbacsov alatt az alkotmányreformon dolgozott, a jelcini idők kezdetén ő lett az újonnan létrehozott alkotmánybíróság első elnöke. 1993 őszén aztán Jelcinnel szemben a konzervatív fordulat oldalára állt. Tíz évre elveszítette az alkotmánybíróság elnöki tisztét, bár a testület tagja maradhatott. 2003-ban lépett ismét elő elnökké, immár Vlagyimir Putyin makulátlan híveként.

Régebben azt vallotta, hogy a liberális reformokat Oroszországban csak erős központi hatalom tudja megvalósítani. Most is ezt vallja, legfeljebb nem teszi ki a „liberális” jelzőt, végül is nem olyan nagy különbség. A kanyargós múltú jogtudós jó ideje nem talál kivetnivalót az orosz törvényekben, legyen szó a civilek vegzálásáról, a gyülekezési és véleménynyilvánítási jog szűkítéséről vagy a választási szabályok folyamatos szigorításáról.

 

A jobbágyság intézményének dicsérete most egy új, a lakóhely szerinti regisztráció szabályainak megsértését bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslat kapcsán merült föl, és az oroszok, vérmérsékletük szerint, azóta sírnak vagy röhögnek a dolgon. Ők persze csináljanak otthon, amit akarnak, ha nekik az kell, állítsák vissza a jobbágyságot vagy a cárizmust,másodszorra remélhetőleg jobb vége lesz, mint elsőre volt.

Különben is, a jobbágyság már 1861-es eltörlése idején is csak úgy 23 millió embert, a lakosság egyharmadát érintette. Nyilván meg lehetne szavaztatni az országot, egyetért-e azzal, hogy újra röghöz kössenek egy kisebbséget. A többség ezt akár helyeselheti is, csökkenne tőle az összevisszaság, erősödne a rend, amire az új jobbágyok is vágynak, de ha nem, akkor sem érdekelnek senkit. Korszakváltások, történelmi kataklizmák idején a jelek szerint nemcsak a „tudatlan” tömeg, de a politikai „elit” is hajlamos a múlt iránti sóvárgásra.

Azt legalább ismeri, miközben a jövő olyan ijesztően kiszámíthatatlan. (Zorkin esetében nem az, ő marad alkotmánybírósági elnök, bármekkora hülyeségekkel mérgezi is a közéletet.) A jelen kihívásaira nyilván nem lehet évszázados megoldásokkal felelni, de ha másokat nem ismerünk, legalább gondolkodni kellene újakon, netán kockáztatni. És ha úgy alakul, elszenvedni a tévedések következményeit. De aki éppen felül van, nem szeret kockáztatni.

A jóléti társadalom helyett egyes helyeken még csak kora kapitalista „munkaalapú” világot hirdetnek, másutt már a jobbágyságot sírják vissza. Nyilván hamarosan lesz apologétája a rabszolgatartásnak is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.