galéria megtekintése

Jó lenne megrázni őket

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 10. számában
jelent meg.

Pataky Miklós

Az ember már tényleg nem tudja, hogy dühöngjön, szomorkodjon vagy elkeseredjen. A legszívesebben megrázná egyik-másik baloldali politikust, mint Krisztus a vargát, hogy elég hangosan és nyomatékosan megmondja neki: kapitális hülyeség, amit csináltok, ez így nem megy.

Például Tóbiás Józsefet. Ő és az MSZP országos vezetése nem támogatja Bokros Lajost, mert „baloldali párt nem támogathat jobboldali jelöltet”. (Népszabadság, október 1.) Micsoda provinciális, kisstílű sületlenség (hogy a nyomdafesték-tolerancia határain belül maradjunk)! Tóbiásék figyelmét bizonyára elkerülte, hogy itt nem a jobboldal áll szemben a baloldallal, hanem a demokraták a nem demokratákkal, a jogállamiság hívei az Orbán-féle viktatúrával. És Bokros minden bizonnyal demokrata és a jogállam visszaállítását akarja.

De ez az (országos) MSZP-nek, úgy látszik, nem fontos. Nekik fontosabb, hogy Bokros támogatása Budapesten esetleg ártana valahol vidéken a pártnak. Nota bene: nem az országnak, nem Budapestnek, ezek nem fontosak, hanem a pártnak. Még szerencse, hogy a budapesti MSZP-nek Kunhalmi Ágnessel az élen több esze és bátorsága van – mint ahogy annak idején Horn Gyulának is több esze volt, és bevette a kormányába mint pénzügyminisztert Bokrost, akinek a csomagja akkor sokaknak fájt, de szükséges volt, és jelentősen hozzájárult az ország gazdasági helyzetének konszolidálásához.

 

Ami viszont Karácsony Gergelynek, a PM társelnökének nem tetszik, mert Bokros gazdaságpolitikáját a PM „sosem vallotta” magáénak. Milyen gazdaságpolitikát vall a PM magáénak? Van neki egyáltalán ilyen? Karácsony azt is mondja, hogy Bokrosnak van egy küldetése, de a PM-nek van egy másik. Igen? Melyik? És kivel akarja azt megvalósítani, merthogy a PM-nek belátható időn belül nem lesz abszolút többsége a parlamentben, azt talán még Karácsony is tudja. Tehát kellene (legalább) egy partner. Esetleg a Fidesz? Nos, a mindig mosolygó Karácsony talán még nem tudja, hogy egy viktátorral nem lehet kompromisszumokat kötni. Demokratákkal viszont igen. Ha Karácsony a templomtorony-horizontját átlépve egy picit az ország határain túlra tekintene, pl. Németországba, látná, hogy ott a (jobboldali) CDU és a (baloldali) SPD koalíciója alkotja a szövetségi kormányt. Ami persze mindkét félnek kompromisszumokba került. És az talán már Karácsony fülébe is eljutott, hogy Németország nem a legrosszabbul áll Európában. Sem gazdaságilag, sem a demokrácia és jogállamiság szempontjából.

Aztán itt van még ez a Bodnár Zoltán, akit szintén szívesen Krisztus kezébe adnék (persze mint vargát). Ő a Liberálisok főpolgármester-jelöltje, aki a Népszabadságban kerek perec kijelentette (persze más szavakkal), hogy nekik, a Liberálisoknak a főváros smafu. Merthogy ők alapvetően úgyis 2018-ra készülnek. A mostani önkormányzati választáson való szereplés is csak „ennek az építkezésnek a része”. Ami Budapestet illeti, a Liberálisoknak most csak az fontos, hogy „szavazóik büszkén választhassák” őket. Na, valószínűleg majd valóban dagadó mellel, büszkén mennek szavazni – mind a húszan.

És akkor az LMP-ről még nem is beszéltünk, amely a Schiffer András nevű primadonnával az élén már régen mindent megtesz, hogy Orbán viktatúráját az istennek se lehessen megdönteni. Az ember szinte sajnálja Szél Bernadettet, aki nagyon okos dolgokat mond és kezdeményez, csak éppen pártja és elnöktársa meg azt garantálja, hogy azokat sose lehessen megvalósítani.

A divide et impera elvére talán még egyetlen európai országban sem lehetett olyan szemléltető bizonyítást megfigyelni, mint nálunk, Magyarországon. A különbség csak az, hogy itt munkamegosztás van: a divide részt, tehát a megosztást nem az uralkodónak magának kell elvégeznie, mert azt elvégzik helyette azok, akik fölött aztán már csak uralkodni kell. És ha véletlenül valaki a megosztottak közül fel mer szólalni, mondjuk egy Gyurcsány, hogy hát, emberek, mégiscsak egységben az erő, azt gyorsan lehurrogják. Unisono. Mert ebben, azt meg kell adni, egységesek.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.