galéria megtekintése

Jó irány – 2016

9 komment


Solymosi Frigyes

A pedagógusok és a szülők elismerésre méltó tiltakozása után érdeklődéssel várta a közvélemény a miniszterelnök péntek reggeli megszólalását február 5-én. Ő a balliberális kormány oktatáspolitikájának elmarasztalása után arra a konklúzióra jutott, hogy a 2010-es kormányváltás után „jó irányba indultunk el". Az a tény, hogy a pedagógustársadalom – a szülők nagy részének támogatásával – ennyire egységesen fellépett mindazokkal a hibás intézkedésekkel szemben, amelyek gátolják a korszerű tanítást, nem azt jelzi, hogy jó irányba menne az oktatás szekere. Miként a szombati demonstráció sem: az elégedetlenség a szakadó eső ellenére soha nem látott, hatalmas „esernyős" tüntetésbe torkollott. Visszafogott beszédeket hallottunk, bármiféle szélsőséges megnyilvánulás nélkül.

Elismerés illeti a felszólalókat és a hallgatóságot is. Bár az iskolai segédszemélyzet – amelynek tagjai nélkül nem menne az oktatás – 2004 óta nem kapott fizetésemelést, ez a demonstráció nem a magasabb illetményekért szólt, hanem gyermekeinkért, azaz az ország jövőjéért. Külföldi munkám során ­fiam és leányom három nyugati város iskoláiban, Nyugat-Berlinben, Liverpoolban és a texasi Austinban töltött egy-egy évet: nem holtfáradtan, hanem jó hangulatban, sikerélményekben gazdagon jöttek haza. Míg az ő gyermekeik itthon heti 37 óra mellett odahaza tovább folytatják a munkát: első dolguk a lecke! Ha azt mondom külföldi barátaimnak, hogy nálunk számos iskolában hiányoznak a legfontosabb oktatási eszközök, előfordul, hogy még kréta sincs, hitetlenkedve néznek rám. „Hogy mondhatsz ilyet, hiszen a te országod az elmúlt években gazdag államokhoz méltó, csodálatos stadionokat épített fel, az nem lehet, hogy a jövőt alapvetően meghatározó oktatásra ne szentelne elegendő anyagiakat!"

Nincs más hátra, lehetővé kellene tenni, hogy az adózók a taóból az oktatást is támogassák.

 

Akik nem ismerik eléggé a miniszterelnököt, és némi önkritikát vártak tőle, csalódtak. Nem tudom, hogy a kormányfő hogyan választja ki tanácsadóit. Erősen kétlem, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának az üzleti életben valóban jártas elnökére lenne érdemes támaszkodni az oktatás dolgában. Abban sem vagyok biztos, hogy akadémikus kollegámnak, aki évtizedekig dolgozott az iparban és a felsőoktatásban, mélyebb ismeretei lennének a középfokú és alsóbb szintű képzés rejtelmeiről. Pedig szép számmal vannak politikai szempontból semleges és kitűnő oktatási szakemberek, akik segítenék a kormányt az iskolaügyben. Nagy kérdés, hogy az elkövetkező hetekben történik-e érdemleges előrehaladás, vagy csupán végtelen tárgyalások következnek, míg a pedagógusok képviselői el nem fáradnak.

Pedig az oktatás gondjainak megoldása lényegesen fontosabb, mint a közelmúltban feldobott „terrorveszély" elfogadtatása a pártokkal. Ennek sikertelensége után a kormány az ország közvéleményéhez fordul (mintha ez helyettesíthetné a parlamentet!). Már látom a nemsokára postázott leveleket, megközelítőleg a következő szöveggel: „Akarod-e családodat megvédeni a terroristáktól?" Ki ne akarná, beleértve az ellenzéki képviselőket is!

Csaknem kizárható, hogy belülről alakulna ki valamiféle terrorizmusra hajló góc. A rendszerváltozás után a legkeményebb, legagresszívebb tüntetés a televízió székházának ­2006-os ostroma és az ott par­kírozó néhány gépkocsi felgyújtása volt. Hogy kik voltak ennek valódi mozgatói, legjobb tudomásom szerint máig sem derült ki. Ebben a kormányzati időszakban a tüntetések békések voltak, még rendőri fellépésekre sem volt szükség. Az ember eltöpreng: mi veszélyeztetné demokráciánkat, hogy szükség esetén be kellene jelenteni a „terrorveszélyt", és valamiféle szükségállapotot, ami szabadságunk számtalan korlátozásával járna együtt.
Nézetem szerint teljesen fölösleges ijesztgetni a társadalmat a terrorveszéllyel, hiszen jelenleg nálunknál békésebb országot aligha lehet találni Európában. Annyira jól állunk, hogy Bakondi György altábornagy személyesen csillapítja a kedélyeket, amikor a fővárosi hirdetőoszlopok törvénytelen elvitele alkalmával két ember enyhén lökdösődik. Van a világon még egy olyan ország, ahol ilyen magas funkcióban lévő rendőrtábornoknak még ilyen incidens levezetésére is van ideje?

Miből állhatnak a külföldiek által elkövetett terrorcselekmények? Semmiképpen nem demokráciánk megdöntéséből. Európai tapasztalatok alapján néhány szörnyűségekre hajlamos ember hívja fel a figyelmet létezésükre egyedi robbantással, emberek, csoportok likvidálásával. Ennek megelőzése rendkívül nehéz, a tettesek elfogása valamivel könnyebb. Minden külföldi mellé nem állíthatunk rendőrt, és aligha lehet megakadályozni, hogy egy magányosan sétáló hölgyet ne molesztáljanak idegen (vagy magyar) férfiak. Van ennek szörnyű és megbocsáthatatlan mértéke, de semmi köze a terrorizmushoz. A külföldről jövő terroristák leküzdésére nem kell hadsereget bevetni, semlegesítésükre bőven elégségesek az ország jelenlegi védelmi erői. Ha számos euró­pai szövetségesünk, ahol az elmúlt hónapokban szörnyűségek történtek, nem kíván a terrorveszélyre hivatkozva szabadságot korlátozó intézkedéseket bevezetni, akkor talán nekünk se kellene túllihegnünk a ránk leselkedő veszedelmeket.
Arra még gondolni se merek, hogy a terrorveszélyre hivatkozva kormányunk a demokrácia korlátozásával saját hatalmát szeretné megerősíteni. Ilyen parlamenti többség mellett ez – enyhén szólva – nevetséges óvatosság. Nem a félelem felkorbácsolásával, abszurd témák bevetésével kellene a társadalom figyelmét elvonni a gondoktól, hanem demokratikusabb kormányzással, az életkörülmények javításával, javaink igaz­ságosabb elosztásával kellene kivívni a társadalom elégedettségét, biztonságérzetét.

Idekapcsolódik az a hír, hogy az MNB elnöke és vezetői testőrséget szerveztek maguk köré, amelynek tetemes költségei az MNB-n keresztül az adófizetőket terhelik. Ez talán azt jelzi, hogy mára már minden értékes, szabad épületet megvásároltak, sínen van az új közgazdasági képzés is, és jelenleg nincs több értékes műtárgy a piacon. Felmerül a kérdés, kitől tartanak? Talán azoktól, akiknek fogalmuk sincs az MNB különleges gazdálkodásáról? Vagy azon akadémikusoktól, közgazdasági szakemberektől, akik bátorkodtak kifejezni nemtetszésüket az MNB költekezésével kapcsolatban? Ha már itt tartunk, akkor azok a polgártársaink is érdemelnének valamiféle védelmet, akik az ország jelenlegi helyzetében nehezményezték a hatalomhoz közel álló MNB féktelen vásárlókedvét, kiváltva ezzel vezető tisztségviselőinek haragját.

Solymosi Frigyes akadémikus, a Nemzeti Kör tagja 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.