galéria megtekintése

Jelöltek

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 16. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Nem vagyok kirekesztő. Nincs problémám a vallásba be- és kitérőkkel, az elítéltekkel, a bizonyítékok hiányában felmentettekkel, az ártatlanul vagy megalapozottan hírbe hozottakkal, a LMBTQ közösségek tagjaival, az énekesekkel, a színészekkel és a rendezőkkel, a más népcsoportba tartozókkal, a külföldiekkel, az igazán magyarokkal, az idegenszívűekkel, a rendőrökkel és a BKV-ellenőrökkel.

Hagynám, hogy a szomszédba költözzenek, és elfogadnám, ha a gyerekem ilyen embert választana párjául. Nem verek meg tüntetésen másokat, mert nem azt a táblát (kitűzőt, gombot, kabátot) hordják, amit én. Átmegyek minden toleranciavizsgán. Még azt is el tudnám fogadni, hogy alapvetően rasszista társadalomban élek, ahol a többség azt szeretné, ha mindenki ugyanolyan lenne, mint ő. Nem megyek be egy tömeg közepébe csak azért, hogy megveressem magam.

Nincs nekem személyesen bajom Schwezoff Dáviddal, Kunos Péterrel, Molnár Zsolttal, Hagyó Miklóssal, Molnár Gyulával és Pásztor Alberttel sem. Mindenkinek megvan a saját története.

 

Bizonnyal létezik az a lelki ösvény, amely a katolikus kántorságtól a transzvesztita énekességen át vezet a hitközségig, jobbikos politikusból is lett gyakorló zsidó, a Fideszből meg konzervatív értékközösség. Ismerem Kunos Péter meghurcolásának történetét, elhiszem, hogy Molnár Zsolt csak a hideg ellen viselt kapucnit, amikor Göncz Árpádot kifütyülték, tudom, hogy Hagyó Miklós már lerótta a társadalomnak az előzetes letartóztatása során, jogerősen, Molnár Gyula meg nem bizonyíthatóan követte el. Pásztor Albert pedig nem úgy gondolta.

Mindenki követ el hibákat – csak van, aki nagyobbakat.

Minden szervezetnek (pártnak, egyesületnek, szövetségnek és hitközösségnek) megvan a joga arra, hogy azt válassza vezetővé, képviselővé, jelöltté vagy főtitkárrá, akit csak akar.

Azok a szervezetek, amelyek szélesebb társadalmi rétegek (mondjuk, öt embernél nagyobb csoport) képviseletét szeretnék ellátni, általában ügyelni szoktak arra, hogy vezetőik megítélése és elfogadottsága átlagos, esetleg annál jobb legyen. Ez ugyanis hatással van a szervezet elfogadottságára és megítélésére is.

Három dolgot jelenthet, ha egy szervezet olyan vezetőket képes csak kiállítani, akik a társadalom széles rétegeiben keltenek visszatetszést. Az egyik, hogy magasról tesznek erre, mert vagy létezik egy olyan bázisuk, ahol a mások számára visszatetsző tulajdonságok szimpatikusak, vagy annyira jól „eladták magukat” mással, hogy megtehetik (Lázár János és Gyurcsány Ferenc mellett néhány vallásiszekta-vezetőre gondolhatunk még e körben).

A másik, hogy ezek a legjobb jelöltek, náluk csak rosszabbak vannak.

A harmadik, hogy a szervezet vezetése és tagsága teljesen elveszítette a realitásérzékét, és a belső harcok közepette azt se tudja már, mit csináljon. Ez esetben persze már tök mindegy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.