galéria megtekintése

Jelképes tévedések

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A devizahiteles sztori tökéletes szimbóluma a butaságnak, hozzá nem értésnek, a tévedésnek. Az elmúlt négy-öt évben ment a hárítás, soha senki semmiért nem volt felelős, amiért végeredményben teret kapott a legvadabb verseny. Nem jelzett hibát sem a jegybank-felügyelet-minisztérium trió, és nem vethető az ügyfél szemére sem, hogy kellő mérlegelés nélkül írta alá a hitelszerződést. A gonosz bankok tették tönkre. És ebből a hozzáállásból – amelynek csimborasszója az volt, hogy a devizahitel hibás termék, és nem is kell visszafizetni – az lett, hogy most már semmi sem jó.

A bankszektornak nagyjából 900 milliárd forintjába kerül a hitelrendezés, ami még a GDP-nek is majd három százaléka. Nem kell most szaladni és Szent Máténak dobni egy százast, de fontos látni, hogy nagyon sok pénz kerül vissza az ügyfelekhez. Ennek jelentős része az egyoldalú kamatemelés és díjfelszámolás kompenzálása, ezt egészíti ki a fix árfolyam adta elszámolás.

De úgy tűnik, ez már nem elég, mert az ügyfelek egy része csalódott. Mert késve jött ki a levél vagy még ki sem jött. Mert nem értik, mi van az elszámolásban, viszont keveslik a visszajáró pénzt. Mert készpénzben szeretnék látni a különbözetet. Mert arról volt szó, hogy könnyebb lesz.

 

Nem lesz az. Borzasztó nehéz lesz, de még így is sokkal többet kapnak a devizahiteles ügyfelek az államtól, mint bárki más – jó, Quaestor-károsultnak lenni még mindig jobb. Soha senki nem mondta, hogy megszűnnek a hitelek, és azt sem, hogy az ügyintéző majd lecsap ötmilliót az asztalra, hogy tessék, Józsi bácsi, magának ennyi jár vissza.

Volt egy felesleges becslés arról, hogy mennyivel fog csökkenni a törlesztő, de Rogán Antal csak valami szépet és kereket akart mondani, ebből lett az átlag 25 százalék. Nem lesz annyi. A forintra váltott hiteleket nagyon sokáig kell még fizetni, és ezen már nem fog és nem is akar változtatni senki. Az állam nem jön egy következő körrel.

A Fidesz alaposan benézte ezt a történetet. Kezdte a megmentést 2011-ben, húzta-halasztotta, a megoldást végül a 2014-es választások utáni időszakra ígérte rutinosan. Jelentős népszerűséget hozott a kormánynak ez a pávatánc, de lehet, hogy az egész visszahullik a kormánypártra. Könnyű volt váteszként körbejárni, hogy majd mi megmentünk mindenkit. De ha kiderül, hogy ez mégsem teljesen így van, akkor ez a rajongás könnyen átválthat heveny utálatba.

A devizahitelesek jelentős része valamit biztos tanult: vagy azt, hogy hitelt még egyszer fel nem vesz, vagy azt, hogy sokkal alaposabban nézi meg, milyen dokumentumra írja oda a nevét. Ideális az volna, ha utóbbiak lennének döntő többségben. Mert azt azért nem szabad elfelejteni: az ügyfelek vállalták az árfolyamkockázatot. De lesz, aki tanulság nélkül zárja majd ezt a történetet, aki tüntetni fog, mert át lett verve, aki kikéri magának a kritikát.

Pedig a devizahiteleken mindenki veszített: a bankok, az ügyfelek és az is, akinek soha nem volt ilyen hitele, hiszen most ő állja a számlát. Megérte?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.