galéria megtekintése

Jaj annak...

6 komment

Zimonyi Zita

Az egész oktatási rendszer megérett arra, hogy elsöpörjük, és újat építsünk fel az ésszerűség és emberség jegyében. Már az óvodától kezdve inkompatibilisek egymással az oktatási színterek. Nem lehet zökkenőmentesen átlépni egyikből a másikba. Az elsőst minden értelemben sokkhatás éri. Cipeli a sokkilós táskát, görnyed egész nap a padban. Küzd „betöretlen" szellemi, testi adottságaival, miközben sorra kapja a versenyistálló-műveleteket. Elkezdődik életében a sikertelenség-hegymenet.

Ha jóhiszemű vagyok, azt mondom, a nemzeti tantervírók elvesztették a mértéket, a tankönyvkészítők pedig abban versengenek, hogy ki tud nyakatekertebb feladatokat kiagyalni. Ha nem vagyok jóhiszemű, akkor azt mondom, hogy különböző klikkek, miközben egymás tűrőképességét is tesztelik, emberek százezrein kísérleteznek kaotikus állapotok között.

Ha rosszhiszemű vagyok, azt mondom, előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel építik a diktatórikus rendszert az oktatásügyben. Ha se a tanár, se a tanuló, se a szülő nem tud megbirkózni a rájuk osztott feladatokkal, akkor nemzedékekben tudatosul, hogy ostobák. Önálló gondolkodásra, tanulásra, döntésre képtelenek. El kell fogadniuk mindazt, amit feljebbvalóik mondanak, diktálnak. Vagyis folyik a törvényesített néphülyítés, megalázás, tönkretétel. Kialakul a látens analfabéták tömege. Ha a tanulóknak a kezdetektől nem engedik elsajátítani az értő olvasást a feszített tanmenet miatt, ezért a felsőbb osztályokban nem tudják követni a hatalmas mennyiségű, hasznavehetetlen tananyagot, akkor a főiskolákra, egyetemekre már csak magántanárok segítségével lehet bejutni, és akkor elérte a célját a nemzeti oktatás. Éljenezhet a politika! Pénzt nem juttatnak a rendszerbe, hiszen a pillanatnyi érdekek mást diktálnak. Kit érdekel, hogy a következő generáció a saját képességeit alábecsüli majd, hiszen csak sikertelenség jutott neki osztályrészül pozitív megerősítés helyett. A rövidlátó politikát nem érdekli a jövő.

 

Ha nem elég az oktatáshoz napi nyolc óra, akkor a rendszer nem tudja ellátni a feladatát! A kisgyerekeknek bevezették a nulladik, hatodik, hetedik órát. Mi lenne, ha a szülők össznépi engedetlenségként nem lennének hajlandók megterhelő napi munkájuk után, számtalan otthoni teendő mellett a gyereket tanítani? Összeomlana az oktatási rendszer, és kiderülne, hogy embertelen, öncélú, elavult? Én pedagógus létemre bojkottra buzdítom a szülőket, ne tanítsák otthon gyerekeiket. Csak az öröm, a sikerélmény erejéig. Ha nem megy, ne kelljen a szomszédokhoz futni, csetelni a fél Magyarországgal kétségbeesve! „Jaj annak, aki nagyobb sietséggel tanítja az embereket, mint ahogy tanulni képesek!" Írta Sütő András.

A diákok a sikertelenség miatt elvesztik az önbizalmukat, érdektelenné válnak. Antiszociális magatartásforma, kezelhetetlenség, devianciák: ezek a következmények. „Akit semmibe vesznek, semmivé válik." Írta Örkény István.

Ne kötelezzék gyerekeinket ­10-12 órás munkanapra! Az oktatáspolitikusok tekintsenek a fejlettebb, modernebb iskolarendszerekre, ne hordjanak szemellenzőt. Senki nem akarja tovább nyögni a poroszos oktatás hagyományait. Átléptük a kétezredik esztendőt, ez a világ másfajta ismereteket követel! Elegük van diákoknak, iskoláknak, szülőknek a diszfunkcionális oktatásból! A pedagógusok szempontjából is tarthatatlan a helyzet. Sok helyen már csak becsületből teszik a dolgukat a nemzet napszámosai. Vajon mit szólnának az orvosok, a politikusok, a bírók, az ügyészek, ha portfólió írására kényszerítenék őket? A facebookos DISZ (Diákok, Iskolák, Szülők az emberséges oktatásért) csoportban gyakoriak az olyan beírások, hogy a Klik jóvoltából három hónapig várnak pedagógusok egy pecsétre, hogy másik munkahelyre mehessenek.

Eljött az ideje, hogy diákok, iskolák, szülők egymást támogatva, segítve hallassák hangjukat egy célszerűségre, motivációra és élményre alapuló, szabad, félelmektől és hibás elvárásoktól mentes, emberséges oktatásért!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.