galéria megtekintése

Izsák fiai

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 18. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Miért érdekelte oly szenvedélyesen a fél világot, hogy 33 chilei bányászt két hónap után hogyan hoznak fel a mélyből? Mert nincstelenek megmentéséért mozgatták ki helyéből a földet is, olyanokért, akiknek az élete nélkülözés, haláluk pedig névtelen és korai. Sorstársak milliárdjai érezhettek megmenekülésükkel pár napra elégtételt.

Bara József is egyike volt a kilátástalan körülmények között élő embereknek. Megmentésére nem érkezett senki Izsákra, a hatóságok sok társához hasonlóan packáztak vele. 2013-ban lopással gyanúsították, és a közpénzek milliós lenyúlását tétlenül néző rendőrök vele eredményt akartak felmutatni. Az izsáki rendőrőrsön halálra verték vallatás közben. A bíróság tegnap első fokon életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélte Bodor Viktor elsőrendű vádlottat, míg Bimbó Csongor társtettesként 20 év fegyházat kapott.

Legalább halálában elégtételt kapott Bara József. Ha e hónapokban Amerikára nézünk, láthatjuk, nem természetes, hogy a társadalom szélére szorított embernek igazságot szolgáltatnak, ha rendőri erőszak éri.

 

A Kecskeméti Törvényszék döntésének híre legalább nálunk eljut minden rendőrőrsre, és egy ideig biztosan megfékezi a pofonokat. Ám nem dolga a jognak, hogy számunkra szolgáltasson elégtételt. A bíróság csak a tettet vizsgálhatja. Így ha első fokon igazságos döntés született, és Bara József halálát életfogytig tartó büntetéssel kellett megtorolni, akkor annál is sötétebb dolgok történtek az izsáki őrsön, mint azt el tudnánk képzelni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.