galéria megtekintése

Itt nincs eutanázia?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 07. számában
jelent meg.

dr. Raáb Renáta
Népszabadság

Ez a kórház olyan állapotban van, hogy bátran hirdethetné magát utazási irodákban katasztrófaturisták számára. Befeküdni hatodiknak a László kórházi infektológia egyik kórtermébe, az maga a paradicsom egy katasztrófaturista számára.

Nálunk az egészségügy olyan társalgási alaptéma, mint a briteknél az időjárás. Egymással először találkozó emberek között oldja a kezdeti nehéz csendet, és – hacsak nem az egészségügyi reformok részleteit taglalják – kevés konfliktuslehetőséget hordoz magában. Ugyanis életkortól, politikai pártállástól és társadalmi státusztól függetlenül buszon, villamoson, sorban állás közben mindenki egyöntetűen és indulatmentesen mondja: katasztrofális. Erről mindaddig lehet jókat elmélkedni, amíg be nem kerül valaki például a Szent László kórház VI. infektológiai osztályára a gyerekétől elkapott calicivírussal. Akkor komolyra fordul a dolog.

Az infektológiai osztályra zömében olyan betegek kerülnek, akik valamiféle vírusos gasztroenteritist szedtek össze, és fertőző eredetű hasmenéses tüneteket produkálnak. Ha valaki rosszul lesz egy pesti mellékutcán vagy egy színházi előadás alatt, és azt mondja a mentősnek, hogy hasmenése van, automatikusan odakerül. Más választás nincs. Nincs szépen felújított szakrendelő, nincs magánkórház: viharos hasmenéssel a fővárosban minden út a László kórház fertőzőosztályára vezet. Ezen az osztályon újra lehet élni a történelmet. Egy időutazás.

Amíg az ember még nagyon rosszul van és a sokadik hányás után ülni is alig tud, hogy kitöltse a betegfelvételi papírokat és előkotorja táskájából a taj számát, eltompult érzékszervekkel még nem képes mindent részletesen felmérni. Azonban már ilyen állapotban is lehet érezni a folyosón terjengő ürülékbűzt. Egy pillanatra meginog az ember: vajon nem kellene inkább hazamenni, hátha otthon is menne a gyógyulás? A komoly rosszullét azonban felülír minden viszolygást: orvos és gyorsan ható gyógyszer nélkül ez nem fog menni.

 

Betántorogva a hatágyas, tömött kórterembe, még nem tűnt fel, hogy egy végstádiumos, többszörös áttétes nagybeteg asszony mellé tesznek, akiről hamarosan megtudom, nem biztos, hogy megéri a reggelt. Nem baj, nagyon rosszul vagyok, kibírom, hogy csak egy éjjeliszekrény választ el a hörgő, kiabáló, hangosan jajveszékelő szegény betegtől.

Ez majd csak reggel lesz zavaró, amikor a három zsemlét kistányéron ráteszik az éjjeliszekrényre, amelyre a beteg asszony folyamatosan ráköhög. Csak másnap – amikor jobban lettem – jutott időm és energiám azon elmélkedni, vajon miért tesznek egy haldoklót egy osztályra, ahol további fertőzéseket kaphat el? Mert neki már úgyis mindegy? A többi betegtől elkapott fertőzés esetleg meggyorsítja az agóniát. Miért nem egy hospice-házba teszik a jól öltözött, őt mindennap látogató rokonok? Az, hogy Magyarországon „fű alatt” esetleg mégis van indirekt eutanázia, az első este még nem foglalkoztat.

Kezdetben nem tűnik fel az órák óta a kórteremben tartott, pisivel teli, le nem fedett ágytál sem, olyan erősen gyötör a hányinger. A legközelebbi célom, hogy kijussak a kórterem egyetlen WC-jére. A hat hasmenéses betegre jutó egyetlen WC-ben papír nincs. A WC háttámlája abban a pillanatban rázuhan az ember hátára, ahogy ráül a deszkára. A hányás még ennél is nagyobb kihívást jelent, főleg ha valakinek kibontott hosszú haja van. Bal kézzel tartani a WC-támlát, jobb kézzel a vállon lógó ridikült, amelyet kórházi széfek hiányában kénytelen voltam magammal vinni, tekintettel az osztályra érkező hajléktalanokra és a nyitott kórtermekre – nos, mindez hirtelen megoldhatatlan feladatnak tűnt.

Pillanatok alatt beugrott a Hír TV-n dühöngő, akkor még ellenzéki „szakértő” arca, aki nekivadultan szidta Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter kórházi széfekkel kapcsolatos javaslatát. Miért nem hozták ide ridiküllel a vállán hányni, mielőtt meghívták volna a stúdióba? Ha csak ezt az egyetlen javaslatot átvette volna az új egészségügyi kormányzat, ma legalább lehetne nyugodtan hányni a László kórház hasmenéses osztályán. (Persze csak akkor, ha éppen nem foglalt az egyetlen WC.)

Igaz, a betegfelvételnél felajánlották, hogy a pénztárcámat átszállítják az István kórházba, egy másik, távoli épületbe, természetesen nem éltem a lehetőséggel. Nem tudhattam ugyanis, vajon nem lesz-e szükség hálapénzre, illetve ha majd újra tudok evésre gondolni, a kórházi ennivaló helyett nem a büfére szavazok-e inkább.

Visszatérve a WC-ből, a rutinos kórtermi társak felkészítettek rá, hogy mielőtt bekötik a hányinger-csillapítót tartalmazó infúziós folyadékot, kérjek egy vesetálat, mert infúzióval szinte megoldhatatlan lesz eljutni hányni. Megfogadtam a tanácsukat. Kérésemet a nővér visszautasította, mondván: azért van kereke az infúziónak, hogy ki lehessen menni vele.

A nővérek bejöttek mosdatni a haldokló asszonyt. Függönyt nem húztak köréje, mint ahogy egyetlen ágynál sem volt függöny. Anyaszült meztelenre vetkőztették, mosdatták mindenki szeme láttára. Mint megtudtam, a haját soha nem fésülték meg!

A második világháborús olvasmányok ugrottak be meztelenre vetkőztetett emberekről és az emberi méltóságról. Az asszony egész éjjel kiabált, hogy ki akar menni WC-re, nem akarja a pelenkáját használni, és szomjas. Mivel egyetlen percet sem tudtam aludni, láttam, hogy a betegek felváltva kelnek ki az ágyukból, emelikmeg a fejét és itatják szívószállal az asszonyt. Közben biztatták, hogy használja a pelenkáját. Egész éjszaka nem láttam nővért a szobában. Az egyik beteg pelenkát akart cserélni az asszonyon, de a többiek lebeszélték, azzal érvelve, hogy ez egyrészt nem az ő dolga, másrészt ismeretlen eredetű, még nem diagnosztizált bőrfertőzés van a kezén.

Másnap világosban még riasztóbbnak tűntek az állapotok. Az evéshez egyetlen kisasztal van a kórteremben, sehol máshol az osztályon nincs étkező. Vagy megeszi valaki a kórházi reggelit a büdös kórteremben, a megtelt, órák óta illatozó ágytálak mellett, vagy éhen marad.

Ez a kórház olyan állapotban van, hogy bátran hirdethetné magát utazási irodákban katasztrófaturisták számára. Befeküdni hatodiknak a László kórházi infektológia egyik kórtermébe, az maga a paradicsom egy katasztrófaturista számára.

Bár reggel mértek lázat, estig senki nem jelentkezett ellenőrizni, mi újság a hőmérsékletemmel. A laborleleteimről sem tudtam meg semmit, ezért este 8 körül bekopogtam az ügyeletes orvoshoz az eredményekért. A folyosón már napközben zajokat hallottam, mert egy hajléktalan meg akart szökni pizsamában, felemás cipőben. Egy beteg fogta el őt a bejáratnál. Az egészségügyi személyzet hálálkodott. Pedig a hajléktalannak volt igaza.

Este fél 10 körül a szobatársam szegény újra kezdte a jajgatást, hörgést, és ekkor már tudtam, hogy ő marad tovább a kórteremben, nem én.

Szombat este felhívtam az új, szíriai háziorvosomat a mobilján. Ő ajánlotta még a bemutatkozásnál, hogy gond esetén bármikor hívhatom. Biztos voltam benne, hogy soha nem keresem rendelési időn kívül. A calicivírus és a magyar egészségügyi állapotok azonban ezt a fogadalmamat felülírták. Bár egy ültetéses vacsorán zavartam meg, mégis kikérdezte az addigra már kinyomozott laboreredményeimet és jóváhagyta, hogy saját felelősségre elhagyjam a kórházat, azzal a feltétellel, hogy nála további vizsgálatokon megjelenek.

Az ügyeletes orvos rutinosan tette elém az aláírandó papírokat. Nyilván nem én voltam az első és utolsó beteg, aki az idő előtti távozás mellett döntött. A nyilatkozat tartalmazta, hogy én annak ellenére távozom, hogy ők megadták a betegséggel és következményeivel kapcsolatos részletes tájékoztatást, felhívták a veszélyekre a figyelmemet, ám mégis megtagadom a további vizsgálatokat, tehát innen minden további felelősség az enyém. Megjegyeztem, hogy semmiféle tájékoztatást nem adtak, még mindig fogalmam sincs, mi a bajom, ráadásul nekem kellett felkeresnem őt a laboreredményeimet illetően, de természetesen bármit aláírok, csak kijussak már innen. Csak annyit kérdeztem: vajon miért nem paraván mögött mosdatják a betegeket, miért kell nekünk, a többieknek végignézni például egy haldokló mosdatását? Hol marad az emberi méltóság?

Az orvos azt válaszolta, hogy itt nincs VIP-szoba, ne nézzem a mosdatást, ha nem akarom, paraván pedig csak a halottaknak jár.

*A szerző A Vi. Infektológiai Osztály Volt Páciense.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.