galéria megtekintése

Istentelen

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Nyolc és fél éve a nyitrai Konstantin Egyetemhez közeli parkban bántalmazták a vizsgára igyekvő Malina Hedviget. Állítása szerint azért, mert magyarul beszélt. Ügyét a rendőrség példátlan gyorsasággal, két hét leforgása alatt lezárta, másnap pedig Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Robert Kalinák belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a csallóközi származású egyetemista hazudott, mert ott és akkor semmiféle bűncselekmény nem történt.

Szokatlan megnyilvánulásukkal a rendőrség függetlenségéről hangoztatott saját szólamaikat is megcáfolták. De mindennél fontosabbnak tartották, hogy a saját hazugságuknál fogva rángassák ki magukat a kutyaszorítóból, amelybe néhány héttel korábban kerültek, amikor pártjuk, a Smer-SD a hatalom megkaparintása érdekében kormánykoalícióra lépett a vérnacionalista Ján Slota pártjával és Vladimír Meciar ezzel egy húron pendülő csapatával. Ettől nem függetlenül a Nyitrán megesett inzultust odahaza, még inkább külföldön, a Szlovákiát elöntő magyarellenesség első súlyos jeleként értékelték.

Azóta többtucatnyi nyomozó, leváltott és helyükbe lépő ügyészek hada néhány magas posztra ácsingózó törvényszéki orvossal karöltve mesterkedett azon, hogy igazolja a két politikus akkori állítását. Ők ketten pedig ma ugyanazt a tisztséget töltik be, mint 2006-ban. Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyész árulta el, hogy a bizonyítási eljárás során elképesztő szakmai mulasztásokat követtek el. Például: Malina Hedvig pontos személyleírást adott két támadójáról, akik később több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt. Alibijüket annak idején a rendőrség csupán a szüleiknél ellenőrizte. A megtámadott lány ellen pedig hamis tanúzás miatt eljárást indítottak, miután képtelenek voltak vallomásának megváltoztatására kényszeríteni. Az egyik feljelentő évekig a Szlovák Információs Szolgálat alkalmazottja volt, a másik néhány hét múlva öngyilkos lett.

 

A tavaly kinevezett legfőbb ügyész, Jaroslav Ciznár – a kormányfő volt évfolyamtársa és máig bizalmasa – hivatalba lépésével a bűnüldöző masinéria felpörgött. Lihegésüket az sem csillapította, hogy időközben Andrej Kiska államfő közölte: ha mégis elítélnék Malina Hedviget, elnöki kegyelemben részesíti, mert nyilvánvaló jogsérelmek érték. További zaklatások követték egymást, még pszichiátriai vizsgálatra is kényszeríteni akarták a gyanúsítottat, mígnem csaknem egy évtized után összetákolták a bizonyítékok helyett feltevésekre épülő vádindítványt, amelyet azonban nem fordítottak le magyarra, amire a perrendtartás kötelezi őket, ugyanis a gyanúsított időközben – családja biztonságát szem előtt tartva – anyaországi állampolgár lett.

Az eljárás folytatódik. Továbbra is az arrogáns hatalom és holdudvara istentelen színjátéka a példás lelki erőről tanúságot tevő polgárral szemben, aki történetesen magyar. De ha vele, az országban bárkivel is megtörténhet mindez mindaddig, amíg Szlovákia nem lesz valóban jogállam.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.