galéria megtekintése

Ismétlés

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Sára Sándor filmje, az 1987-es Tüske a köröm alatt egy idealista fiatalemberről szól, aki azért száll szembe a pártállammal, hogy a Hortobágy valóban Hortobágy maradhasson – vagyis ne változzon az Európában lényegében egyedülálló füves pusztából állattartó telepek halmazává.

A jobboldalon és az egyetemes filmművészetben is nagy tekintélynek örvendő rendező – ha akarná – apróbb módosításokkal most újraforgathatná ugyanazt az alkotást: igaz, az állampártot most nem MSZMP-nek, hanem Fidesznek hívják, a Hortobágyon pedig nem libák, hanem szarvasmarhák – meg persze a lenyúlt földek után járó uniós támogatások – révén gazdagodnának az aktuális pártközeliek, egyébként minden más változatlan.

Az elmúlt napokban messzire hallatszó vita alakult ki a kormánypárti frakcióban a nemzeti parkok állami földjeit elrekviráló, a mai napon a honatyák elé kerülő törvényjavaslatról, amire – talán a tapolcai választás eredményének tükrében is – egészen durva reakciók érkeztek a pártvezetéstől.

 

A Fidesz most pontosan úgy viselkedik, mint a 80-as évek végén a vesztüket (és a rendszerét) érzők: megpróbál zsebre rakni mindent, amit még lehet, mert úgy véli, hogy belátható távolságba kerülhet a záróra. A következő éveink nagy valószínűséggel erről fognak szólni – mi pedig, mint a nézők a moziban, legfeljebb csak reménykedhetünk, hogy végül a parlamentben is akad majd egy-két idealista, aki a föld- és a többi rablást megakadályozza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.