galéria megtekintése

Irányváltás, kiigazítás, pávatánc?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 28. számában
jelent meg.

Kovács László
Népszabadság

Más országokhoz hasonlóan hazánkban is több évtizede szokás évente hazahívni a külföldön dolgozó nagyköveteket egy értekezletre, amelyen a kormányzat vezetőitől kapnak tájékoztatást az ország helyzetéről, a nemzetközi politikai és gazdasági folyamatok megítéléséről és a külpolitika feladatairól.

A második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépését követően egy ilyen értekezleten hangzott el a kormányfőtől, hogy a „Nyugat hanyatlik, kialudt a fáklyája, Keletről fúj a szél”, azaz Magyarországnak kelet felé kell nyitnia. A következő évben ezen a fórumon azzal okozott meglepetést Orbán Viktor, hogy hazánknak Oroszország is szövetségese. A következő két évben pedig Magyarországgal szembeni elfogultsággal, sőt gyarmatosító törekvéssel vádolta meg az Európai Uniót, és keményen visszautasította a magyarországi demokrácia lebontásával, az európai normák megsértésével kapcsolatos uniós kritikákat. Ő és Martonyi János külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy a külföldön dolgozó magyar nagykövetek teljesítményének kiemelten fontos mércéje, hogy milyen határozottan utasítják vissza a fogadó országban a magyar politikával kapcsolatban elhangzó kedvezőtlen véleményeket. Mindez természetesen tovább rontotta Magyarország nemzetközi megítélését és a többnyire szokatlan,mondhatni ügyetlen módon eljáró magyar misszióvezetők hitelességét is.

A héten megtartott nagyköveti konferencia előtt a hazai és nemzetközi közvélemény elsősorban azt várta kíváncsian, hogy Orbán Viktor megerősíti-e a tusványosi konferencián kifejtett és a demokratikus országok körében nagy visszatetszést kiváltó nézeteit az általa célul tűzött illiberális demokráciáról, valamint az orosz, a kínai és a török politikai rendszer követendő példaként való minősítését. Ezek a tételek most kimaradtak a beszédből, bár vissza sem vonta azokat. A hétfői előadás az előző nagyköveti konferenciákon elhangzottakhoz képest visszafogottabb volt.

 

Az nem okozott meglepetést, hogy a miniszterelnök ezúttal is a valóságosnál lényegesen kedvezőbb képet adott a magyar gazdaság teljesítményéről, a négyéves kormányzás eredményeiről. Kiemelte például, hogy az éves államháztartási hiány csökkentésének köszönhetően kikerültünk a túlzott hiány miatti uniós eljárás alól, viszont nem beszélt arról, hogy az államadósság szintén célul tűzött csökkentése helyett az jelentős mértékben tovább nőtt. Ezúttal elmaradt a „Nyugat” szokásos ócsárlása, bár az most is többször elhangzott, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legsikeresebb országa, amit a többi tagállam fővárosában dolgozó nagyköveteink aligha tudnak majd a nevetségessé válás veszélye nélkül képviselni. Új és erősen vitatható elem volt a kormányfői beszédben az értékalapú, az ő megfogalmazása szerint ideológiaközpontú külpolitika elvetése, amit szerinte az okos országok találtak ki a „félnótások” számára.

A szövetséges országokkal való újabb konfrontáció elkerülésének szándékát jelzi, hogy a nagyköveteket ezúttal nem a fogadó országokban elhangzó kritika harcias elutasítására, a magyar álláspont megvédésére, hanem csupán a felmerülő kérdések megválaszolására ösztönözte. Szerinte ugyanis a magyar álláspont nem szorul védelemre, az megvédi önmagát. Az az állítása persze messze van a valóságtól, hogy az uniós intézmények az elmúlt években Magyarország politikai intézményrendszerét alaposan átvilágították és azt végül mindenben megfelelőnek találták. A kormányfő és Szijjártó Péter államtitkár is nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a nagykövetek feladata a magyar vállalkozók piacra jutásának támogatása és a hazánkban befektetők számának növelése. Ezzel természetesen egyet lehet érteni. Megjegyzem, ez már a rendszerváltás előtti években, majd az elmúlt évek szocialista kormányai alatt is kiemelt feladat volt, aminek eredményét a befektetett működő tőke nagysága bizonyította is.

A kormányfői beszéd azt jelzi, hogy Orbán Viktor is érzi politikájának egyre erősebb elszigetelődését, és számol ennek hátrányaival. Ám véleményem szerint beszéde nem jelent irányváltást, az érdemi kiigazítás szándékát. Inkább arról a taktikáról árulkodik, amit ő maga minősített egy korábbi nyilvános beszédében „pávatáncnak”. Ennek lényege szerinte az, hogy úgy teszünk, mintha meg akarnánk állapodni, miközben eszünk ágában sincs. Erre mondta Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke: „tudjuk, hogy Orbán Viktor okos ember, de mi sem vagyunk ostobák”.

*A szerző volt külügyminiszter.

                                                                 ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.