galéria megtekintése

Irán, a skorpió

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 04. számában
jelent meg.

Ilan Mor

Az Iránnal kötött nukleáris egyezmény aggodalomra ad okot. Nem éri el a célját, és túl sok kiskaput tartalmaz: nem akadályozza meg, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Megosztok az olvasóval egy történetet, amely betekintést nyújt a régió életének kegyetlen és nyers valóságába. Ez a skorpió és a béka meséje. A skorpió át akart kelni egy mély tavon. A parton találkozott egy békával. Mivel nem tudott úszni, megkérte a békát, hogy vegye a hátára és vigye át a túlpartra. A béka csak nevetett a kérésen: „Ha útközben megcsípsz, belefulladok a vízbe.” A skorpió ésszerű okfejtéssel válaszolt: „Ez igaz, Béka barátom, de ha te meghalsz, én is megfulladok!” A békát megnyugtatta ez az érv, ezért hát hátára engedte a skorpiót, és úszni kezdett. A tó legmélyebb pontja felett a skorpió a békába mélyesztette fullánkját, aki ettől megbénult, és mindketten süllyedni kezdtek. Utolsó lélegzetével a béka felkiáltott: „De hát miért csíptél meg?” A skorpió dühösen így válaszolt: „A te hibád, hogy mindketten meghalunk! Lehet, hogy ésszerűnek gondoltad az érvelésemet, de látnod kellett volna, hogy skorpió vagyok, és ilyen a természetem! Nem tehettem mást, meg kellett csípjelek!”

Marabu rajza

 

Ez a történet jut az eszünkbe, amikor mi, izraeliek az Iráni Iszlám Köztársaságra és a nemrég megkötött egyezményre gondolunk.

A békával ellentétben és az irániak globális mosolyhadjárata ellenére mi tudjuk, milyen Irán, a skorpió valódi természete. Egy fundamentalista országról beszélünk, amelynek belpolitikáját egy elnyomó rezsim uralja, regionális és globális külpolitikáját pedig könyörtelen terjeszkedés jellemzi. Nem bízhatunk bennük. Irán nem fog meglepetést okozni, csalni és hazudni fog továbbra is. Már harmincöt éve vezeti félre a világot. Miért pont most hagyná abba?

Az iráni kormány a globális terrorizmus első számú finanszírozója. Most nem sok választja el attól, hogy euró- és dollármilliárdokkal tömje meg zsebeit, és ebből pénzelje gyilkos politikáját. Irán hivatalosan tagadja a holokauszt tényét, rendszeresen és látványosan megsérti állampolgárai emberi jogait s közvetlenül felelős több tízezer szíriai civil meggyilkolásáért.

Mivel ismerjük a valódi természetét a mullahok rezsimjének, amely Izrael megsemmisítésére esküdött fel, gondosan figyelünk minden megnyilvánulásukra, minden kiszivárgó információra. A Közel-Keleten élve pontosan tudjuk, milyen kapcsolat áll fenn a szónoki fordulatok és a tettek között. Amikor ez a klerikális rezsim atomfegyvereket akar gyártani, mi tudjuk, hogy meg kell állítani.

Sajnos aggodalmainkat igazolta Ali Hámenei ajatollahnak az atomegyezmény utáni napokban tett felháborító nyilatkozata is. Egyértelművé tette, hogy a Teherán utcáin kántált imák továbbra is az Egyesült Államok és Izrael megsemmisítéséért fognak szólni, mivel ez tükrözi a nép valódi érzületét. Mi több, Hámenei határozottan kijelentette, hogy Irán kitart szíriai, jemeni és bahreini szövetségesei, valamint a libanoni és palesztin területeken található „ellenálló mozgalmak”, például a Hezbollah, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád mellett.

Sajnálatos módon az Iránnal kötött atomenergia-ügyi egyezmény nem akadályozza meg Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson. Ellenkezőleg: a megállapodás szabad utat nyit számukra. Az egyezményt részletesen megvizsgálva láthatjuk, milyen veszélyes is az valójában.

Irán előtt már két út is nyitva áll az atomfegyver előállításához: az egyezmény betartása és annak megsértése. Az utóbbi a korlátozott megfigyelési mechanizmusok megkerülésével lehetséges. Irán már korábban is tett ilyet. A feltételek betartása esetén pedig Irán teljes nemzetközi legitimitás mellett 10-15 éven át korlátlanul dúsíthat uránt. A fegyverembargó alól mentesülve ez idő alatt fejlett ballisztikusrakéta-rendszerrel rendelkező, regionális szuperhatalommá és akár jelentős globális tényezővé is válhat, miközben tovább pénzelheti a terrorizmust és a régió gyilkos rezsimjeit.

Ötezer éves történelmének tükrében Iránnak nem jelent gondot, ha még 10-15 évet kell várnia régóta fennálló nukleáris törekvései beteljesítésére.

Így hát akár betartják az egyezményt, akár megszegik, Irán előtt szabad az út az atomfegyverekhez. A megállapodás tükrében Irán folytathatja a nagy teljesítményű centrifugák kifejlesztését, amelyekkel sokkal gyorsabban és nagyobb mennyiségben dúsíthatnak uránt az egyezség lejártával. Emellett nagy hatótávolságú, kizárólag nukleáris robbanófejek célba juttatására szánt interkontinentális ballisztikus rakétákat is készíthetnek.

Az egyezségben foglalt felügyeleti mechanizmusok nem teszik lehetővé, hogy a felügyelő szervezetek 24 órán belül bármikor, bárhol vizsgálat alá vehessék Irán tevékenységét. Épp ellenkezőleg: akár 24 napig is eltarthat, amíg Irán köteles beengedni a megfigyelőket a gyanús telephelyekre. Ez olyan, mintha több héttel előbb figyelmeztetnék a drogdílereket egy házkutatásra.

A megállapodás értelmében Irán több milliárd dollárhoz jut a szankciók feloldása, a közvetlen befektetések, olajeladás s a korábban befagyasztott pénzeszközök felszabadítása révén. Ezt a hirtelen jött bevételt Irán természetesen szemrebbenés nélkül a terrorizmus és az agresszió finanszírozására fogja fordítani, aláásva a régió és az egész világ stabilitását.

Nem Izrael az egyetlen állam, amely felismerte a megállapodás veszélyeit. Az arab szomszédok is meglehetős aggodalommal fogadták az egyezményt, mivel Irán fenyegető árnyékában élnek. Ha Izrael és az arab államok egyetértenek valamiben, akkor arra érdemes odafigyelni.

A Teherán hatalmának növekedése által leginkább fenyegetett arab államok valószínűleg lépést akarnak majd tartani Iránnal az atomfegyverzet terén, így nukleáris fegyverkezési verseny robbanhat ki a világ leginstabilabb régiójában.

A fenti problémák közül egy is elég lenne ahhoz, hogy elhibázottnak tekintsük a megállapodást, az összességük viszont súlyos hibának mutatja azt.

Bár országunk nagyra becsüli és szorgalmazza az iráni fenyegetéssel való szembeszállásra irányuló globális törekvéseket, nem lenne sem reális, sem elfogadható arra kérni Izraelt, hogy fogadja el a megállapodást. Izrael védelmi minisztere nagyon lényegre törően fogalmazott ezzel kapcsolatban: „A nemzetközi közösség megoldásként tekint Iránra. A mi szemünkben Irán maga a probléma.” Izrael az iráni atomprogram felszámolása és a béke mellett áll ki. Ez a megállapodás egyik célt sem szolgálja.

Mi határozottan jobb alternatívát kínáltunk. A gazdasági szankciók és az iráni atomprogram korlátozásainak feloldását attól tennénk függővé, hogy mérséklődik-e Irán erőszakos fellépése, regionális agressziója s globális terrorhadjárata.

A vad iráni skorpió sajnos kijátszotta a logikára hagyatkozó nyugati békát, és meggyőzte, hogy vegye a hátára.

Izrael abban bízik, hogy a közel-keleti békéért és stabilitásért küzdő szövetségesei sürgősen belátják tévedésüket, és orvosolják az iráni atommegállapodás problémáit, mielőtt a skorpió mindannyiunkat megmérgez.

A szerző Izrael Állam magyarországi nagykövete

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.