galéria megtekintése

Innovatívok

3 komment

A szerk.

Fanyalgó, aki az ország gazdaságával kapcsolatban rendre ellenérzéseinek ad hangot, pesszimista jóslatokat tesz, s a vállalkozás nehézségeiről beszél – mondják.

De tény, hogy vannak, akiknek a járulékok befizetése gondot okoz, akik a rég felvett hiteleiket nyögik, s ahogy a makrogazdasági adatok is mutatják, uniós pénzek ide vagy oda, a magyar vállalkozók közül kevesen mernek belevágni valamilyen beruházásba. Nem biztos tehát, hogy baj van annak a hozzáállásával, aki arról beszél, hogy mennyi kisbolt zárt be, mióta újraosztották a dohánypiacot, aki észreveszi, hogy elfogytak a vevők a kisboltokból.

Csakhogy lám, aki elég innovatív, az megtalálja az új üzleti lehetőségeket! Itt van például az Elios Innovatív, amely minden nehézség és ármány közepette rakétasebességgel lő ki a magyar mezőnyből, egy év alatt szinte minden fontos számát megduplázta, legyen az bevétel, nyereség vagy osztalék.

 

Utóbbi azért különösen figyelemre méltó, mert azt szoktuk meg, hogy ha egy cég nyereséges, az tartalékol. A dolgok természete miatt várható rosszabb időkre, amelyek, ha jönnek, legyen majd mihez nyúlni. De ez is valami ortodox közgazdasági iskola szerint való lehet, mert aki eléggé innovatív, az íme, minden évben kiviszi az utolsó fillért is. Hogy mi oka lehet még ennek a magabiztosságnak, nem is szükséges firtatnunk.

Feltűnhet viszont az egyszerű szemlélődőnek is, hogy a már említett mindennapi gondokkal küszködő vállalkozások a kispénzű magyar emberekért próbálnak versenyt futni, míg az innovatív rakétáknak nem kell ilyen kihívásokat állniuk, nekik a kormányok és az önkormányzatok adják oda azt a pénzt, amit elvettek adóként. És nagyon is tradicionális módon nem tartanak attól, hogy a modernizált lámpák ellenére sötét utcán tapogatózva egyszer egy polgár felteszi a kérdést: ezt miért? Mennyiért? Milyen alapon?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.