galéria megtekintése

Íme az emberek

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

„Olvasom meg hallom is, hogy színházi válság... Én megmondanám, kérem, mit kellene játszani a színházakban. Kérem, nem akarok senkinek kárt csinálni, de én akár annak a színigazgatónak is megmondom... Jó darabokat kellene játszani, kérem.”

Ez az egyenes igazi beszéd, ahogy Karinthy Frigyes figurája, Háth-Bizony János elővezeti a kultúra és a politika nagy dolgai kapcsán. E bölcsességeket olvashatjuk és hallhatjuk viszont évről évre, miután Stockholmban és Oslóban kihirdették az aktuális Nobel-díjasok névsorát. Ilyenkor a Háth-Bizony Jánosok előbújnak, és elmagyarázzák, mit kellene csinálniuk a nagyokos uraknak. Állócsillagokat kéne kitüntetni, kérem szépen, nem ilyen habókos félnótásokat, akiknek hiába néz az ember utána a hír bejelentésekor, mert alig szerepelnek az enciklopédiákban, és még a Wikipédia-oldaluk hossza sem éri el Usztics Mátyásét!

A Háth-Bizony Jánosoknak hiába magyarázza az ember, hogy egy globális jelentőségre törő díj esetén egyetlen objektív mérce képzelhető el, és ez a piac ítélete. Ki keresi kutatásával a legtöbbet? Kinek a könyve kel el a legtöbb példányban? És kinek a mondataival lehet a legjobban eladni a sajtótermékeket? Ezen szempontok alapján a gyógyszergyárak marketingosztályain kitalált civilizációs lelkibetegség gyógyítására kifejlesztett pirula dizájnerének járna az orvosi Nobel-díj, J. K. Rowling mind a hét Harry Potter-kötetre nyerhetne egyet, és valóban Merkel küzdene Putyinnal a békedíjért.

 

Más objektív szempontok nem léteznek. A különböző díjakat kiosztó Nobel-bizottságoknak mégis találniuk kell egy olyan kritériumrendszert, amely alapján ki tudják választani a megfelelő személyeket, és döntésükkel saját globális szerepüket is igazolják. E tekintetben mintha a fizikai díj zsűrijének kivételével idén összebeszéltek volna az ítészek. Olyan díjazottakat választottak ki, akiknek munkájából az egyszerű emberek profitálnak. Az orvosi Nobel-díjat elnyerő hármas paraziták elleni gyógyszereket fejlesztett ki.

William Campbell, Satoshi Omura és Youyou Tu tudományos teljesítményéhez nem fér kétség, rendkívülivé az teszi erőfeszítéseiket, hogy olyanok életkilátásaiért küzdöttek, akiket politika és gazdaság rendre elfelejt. Paraziták azokat gyötörnek, akiknek nemhogy gyógyszerre, gyakran ennivalóra sincs pénzük. A Nobel-díj csillogásából most tehát azoknak is jut, akik az elesettek szenvedéseit próbálják csökkenteni. És azoknak, akik a legelesettebbeknek adnak hangot.

Szvetlana Alekszijevics tiszteletet parancsoló életművet épített fel azok élményeiből és véleményéből, akiket nem szokás meghallgatni. Az irodalmi Nobel-díj nem politikai döntés volt, ha azt Háth-Bizony János nehezen is fogná fel. A belorusz írónő megtalálta a formáját annak, hogy autentikus megszólalók ezernyi megfigyeléséből megírja a jelenkor történelmét.

A kémiai Nobel-díjasok (Tomas Lindahl, Paul Modrich és Aziz Sancar) szintén segítenek, ők abban, hogy szűrni és kezelni lehessen bizonyos daganatos betegségekkel szembeni örökletes kitettséget. A békedíjasok pedig kiélezett válságban nyújtottak fórumot a nemzeti párbeszédre. Tunézia minden polgára profitált abból, hogy a kezdődő politikai bandaháborút ki tudták beszélni magukból.

Nem könnyű meghatározni, milyen teljesítmény hoz hasznot a hétköznapi embernek. Az viszont biztos, hogy ez a szempont méltó egy olyan díjhoz, amely globális iránytű szeretne lenni a tudomány, a művészet és a politika területén is. Amely nem állócsillagokat keres, hanem maga szeretné megmutatni, kik érdemesek erre a címre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.